Hamburgare LCHF

Lyxiga hamburgare

Hamburgare är något jag äter riktigt ofta, särskilt när vi bor i Turkiet på vintrarna. Och då är det definitivt inte några torra, hoppressade köttbitar från McDonalds eller Burger King.

Istället köper jag riktigt fint gräsbeteskött, nymalet direkt hos slakteributiken. Ofta kan man få nymalet kött även härhemma, om man säger till i charken på större butiker.

Annars har utbudet av förpackat, ekologiskt gräsbeteskött blivit större, så det går ofta att undvika det som är packat i så kallat skyddande atmosfär med lång hållbarhet.

Det köttet smakar väldigt ofta härsket, långt ifrån den smak man vill ha på sin hamburgare.

Först ut blir en klassisk hamburgare med sallad och dressing. Därefter följer en lammburgare mellan skivor av stekt aubergine med en Turkisk morotsröra.

Äkta Hamburgare 2 port

  • 250-300 gr Nötfärs
  • Havssalt och Nymald Vitpeppar
  • 2 msk Smör

Forma två biffar av färsen, platta till dem ordentligt. Stek två minuter på var sida i brynt smör, krydda med salt och peppar.

Eller för ännu godare resultat, grilla på kolgrill. Dra hamburgarna från värmen och låt eftersteka några minuter.

Ja, och så brukar jag ta en skiva smakrik ost som får smälta ner över hamburgaren efter vändningen, eftersom ostburgare är så gott.

Ägg är också ett gammalt klassikt tillbehör, liksom en hemgjord dressing.

Hamburgerdressing

  • 1 dl Majonnäs
  • 1 Saltgurka
  • 1 msk Tomatpuré
  • 1 tsk osötad Senap
  • Havssalt
  • Chiliflingor

Rör samman majonnäs, tomatpuré och senap. Krydda med salt och chili.

Hacka gurkan i små tärningar, låt rinna av en stund i sil. Blanda ner gurkan i dressingen, ställ i kyl en stund så smakerna mognar fram.

Lammburgare 2 port

  • 250-300 gr Lammfärs
  • 1 liten gul Lök
  • 1 Vitlöksklyfta
  • 1 msk hackad Bladpersilja
  • 1 tsk hackad Timjan
  • 1 msk Olivolja
  • Havssalt och Svartpeppar
  • 4 skivor Aubergine
  • 2 msk Smör

Salta auberginen på båda sidor, lägg på ett fat. Låt saltet dra ut vätskan ur auberginen i en halvtimme. Då försvinner den lite bittra smaken och så blir skivorna mörare efter stekning.

Hacka löken fint och rör ihop med färsen. Blanda ner örter och kryddor. Låt stå i kylen en stund så smakerna kommer fram. Forma till biffar.

Morotsröra

  • 2 Morötter
  • 3 msk Smör
  • Havssalt
  • 1 dl Turkisk Yoghurt

Riv morötterna. Smält smöret i stekpanna, rör ner morötter och salt och stek under omrörning tills de är mjuka.

Blanda ner yoghurten och mixa röran slät med stavmixer. Smaka av om det behövs mer salt. Röran är god både varm och kall.

Bryn smör och stek biffarna och de avsköljda och torkade  aubergineskivorna. Lägg en skiva fårost på varje biff. Lägg ihop som en vanlig hamburgare, servera med morotsröran.

Print Friendly

One thought on “Hamburgare LCHF

  1. Lotte

    Oh så gott! Och härligt enkelt!
    Tyvärr är det omöjligt att köpa naturbeteskött här i Karlskrona 🙁 Ibland finns lövbiff vilket iof sig är väldigt gott men dyrt i vardagen. Enklare bitar som högrev t ex skulle jag önska. Får köpa vilt och så handla på KC ranch utanför TornaHällestad när jag har vägarna förbi skåne och Lundaregionen!

Kommentera