Grönsakspaj i mandelbotten

Vegetarisk LCHF-paj

Den här veckan håller jag på för fullt med tillagning av rätterna till min nästa kokbok.

Fotograf är Mikael Eriksson, samma suveränt duktiga kille som tog bilderna till min förra kokbok, LCHF för seniorer.

I den här boken är temat helt annorlunda, vad det blir för mat får Du veta så småningom.

Ett riktigt spännande jobb, tänk att kunna kombinera mitt matlagningsintresse med bokskrivande.

En gammal dröm som kommit i uppfyllelse, att få skapa kokböcker helt efter mina egna favoriträtter.

Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt trist och intetsägande mat.

Har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.

Så för mig är det blandkost av kött, fisk, ägg och grönsaker som gäller för det mesta.

Det glutenfria pajskalet fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk Honung eller Sukrin.

Pajskal på Mandelmjöl

  • 3 dl Mandelmjöl
  • 50 gr kylskåpskallt Smör
  • 1 msk Fiberhusk
  • 1 krm Havssalt
  • 1 Ekologiskt Ägg

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke. Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in. Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten. Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Äggstanning

  • 5 Ekologiska Ägg
  • 3 dl Crème Fraiche
  • 2 dl Keso
  • Havssalt och nymald Vitpeppar
  • Riven Muskotnöt

Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lägg ½ liter Bladspenat över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Täck pajen med tärnad getost, små, kärnfria kalamataoliver och halverade cocktailtomater.

Grädda i 30-40 min på 175°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp. Då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm på 150° i ca en halvtimme eller i microugn några minuter.

Print Friendly

Kommentera