Svamptider

Lyxig laxmiddag för 1 person

Höjden av lyx är för mig att få äta färska kantareller. Det är den godaste svampen, enligt min smak.

Nu finns det gott om den varan i fjällnära skogar, särskilt efter den här regniga sommaren.

Små, fina kantareller tycker jag smakar bäst naturella, här fick de bli helstekta i smör till en god laxrätt.

Lax och bacon är en fin smakkombination, så det blev en rulltårtsbit med gräslök som fyllning.

Det är även gott att fylla laxen med ost, här hittar Du ett recept på Gorgonzolafylld Laxrulle.

Där beskriver jag hur man enkelt gör rullen av en skiva lax, med några bilder till. Här finns recept på Citronsmöret som jag serverade till laxen.

Fråga efter viltfångad lax i din butik, de kan oftast ta hem på beställning.

Baconlindad Laxtournedos

  • En skiva färsk Lax à 150 gr
  • 2 skivor Bacon
  • 1 msk hackad Gräslök
  • Havssalt och nymald Vitpeppar
  • 2 msk Smör

Skär loss laxen från skinnet. Gör ett snitt längs med mitten, men inte ända ut till kanten. Vik ut till en lång remsa.

Lägg två baconskivor lite omlott på längden, så de blir lite längre än laxen.

Lägg laxremsan ovanpå baconet, krydda med salt, peppar och strö över gräslöken.

Rulla ihop till en fast rulle, fäst en tandpetare så baconet sitter fast i laxen.

Bryn  smöret och stek laxen 2-3 minuter på var sida. Sätt in stekpannan i ugnen på 175° och låt laxtournedosen steka färdigt i 10 minuter.

Ta fram och låt vila en stund, så värmen fördelas jämnt i laxen.

Servera med smörstekta kantareller och citronsmör.  Strö lite extra gräslök runtom.

Print Friendly

2 thoughts on “Svamptider

  1. Halleluja vad gott detta var!
    Var ute i skogen denna underbara kväll för att plocka de sista blåbären, men sprang istället på ett gäng kantareller. Kom genast att tänka på detta receptet som jag läst tidigare på dagen. Underbart gott, hade aldrig själv kommit på att kombinera lax med bacaon.
    Jag gjorde även en krämig klick spenat/färskost till.

  2. Härligt att höra, Ylva. Gott med din röra till kan jag tänka mig.
    Just den här varianten använde jag ofta när jag jobbade på restaurang.
    En annan god rätt, ännu lyxigare, var rökt laxspäckad tournedos med kantarellsås. Man skär ett snitt i sidan på köttet och trycker in en bit rökt lax, steker sen som vanligt. Blir en härlig smakkombination 🙂

Kommentera