Kräftor med goda tillbehör

Kräftpremiär

Nu kan vi förvisso njuta av de goda skaldjuren året runt, men den gammaldags kräftpremiären brukar ligga runt de här dagarna i början av augusti.

Idag bjuder jag på både kalla och varma kräftor, så det är bara att välja det som passar bäst efter vädret.

Några goda såser och ostkex passar bra till de kalla. De varma åt vi hos en god vän, hon hade hittat receptet i ett av Ernst Kirschsteigers matprogram.

Marinaden med chili, lime och vitlök gör kräftorna mycket smakrika, vi värmde dem över öppen eld i en Muurikka.

Kex med Ost och Mandel

  • 2 dl riven Ost
  • 1 dl flagad Mandel
  • ½ dl Sesamfrön
  • ½ dl Vatten
  • 1 tsk Fiberhusk
  • Lite Havssalt

Rör samman de torra ingredienserna. Blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt. Låt stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till. Strö över lite svartkummin.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Hemgjord Majonnäs

  • 2 Ekologiska Äggulor
  • 1½ tsk osötad Senap
  • ½-1 krm Havssalt
  • Lite nymald Vitpeppar
  • 1 tsk Vit Balsamvinäger
  • Några droppar Worcestersauce
  • 2 dl Rapsolja

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan Du hälla i större mängd åt gången. Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt. Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.

Majonnäsen är bra som bas i olika såser. Du kan till exempel smaksätta den med saffran, vitlök, chili, pepparrot eller nån annan smak Du tycker passar till skaldjur.

Kräftskiva med Lime-wokade Kräftor och goda tillbehör

Fetaoströra med Örter

  • 50 gr Feta
  • 1 dl Grekisk Yoghurt
  • 1 msk finhackad Bladpersilja
  • 1 tsk finhackad Rosmarin
  • 1 tsk finhackad Timjan
  • ½ tsk Honung
  • Lite Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka örterna fint, har Du färsk timjan, desto bättre. Mosa fetaosten grovt med en gaffel och rör ner yoghurten.

Blanda ner örter, honung och smaksätt försiktigt med salt och peppar. Osten kan vara väldigt salt så prova Dig fram.

Vill Du inte använda honung som ger en liten söt brytning till fetaosten, ta istället en gnutta stevia.

Limemarinad till  Varma kräftor för 10 pers

  • 60  kokta Kräftor
  • 8  Vitlöksklyftor
  • 3  färska röda Chilifrukter
  • 4 st Lime
  • 1 dl Rapsolja
  • Flingsalt

Lägg kräftorna i en stor hink eller kastrull, blanda väl med marinaden.Låt stå kallt ett dygn.

Hetta hastigt upp kräftorna i en Muurikka eller på grillen. De kan också värmas på en långpanna i ugnen på 200° i 10 minuter.

Var lite försiktig och värm dem inte för länge, för då blir kräftstjärtarna torra.

Print Friendly

2 thoughts on “Kräftor med goda tillbehör

Kommentera