Bakverk à la LCHF med mandelmjöl

Traditionsrika kakor

Mandelmusslor bakade ofta min Mamma till kalas, då fyllda med hjortron från myrarna i närheten av vår fjällnära gård.

Det är inte ofta jag äter kaffebröd numer, händer bara nån enstaka gång till kalas. Glutenfritt är det som gäller, jag blev så mycket bättre när jag uteslöt det helt ur kosten.

Kakor bakade på mandelmjöl och med rikligt med smör och ägg blir riktigt goda för mig som vant mig av med smaken från det söta. Sötar själv bara med lite honung, men Du kan antingen använda samma mängd Sukrin eller lite Stevia.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när de bakas på vetemjöl, men får en väldigt god mandelsmak.

Mandelmjölet gör dem lite fastare och enklare att ta ur formarna när de svalnat. Mycket lätta att baka, går dessutom utmärkt att frysa. Bara att ta fram, fräscha på i ugnen och fylla när det vankas kalas.

Vill Du hellre göra en tårta, så följer också ett recept på min kardemummakaka.

Den är lätt att göra till en liten tårtbit med till exempel en klick crème fraiche, röda och svarta vinbär och hallon.

Eller gör den som en vanlig gräddtårta, uteslut då kardemumman så smakar den som en vanlig tårta.

Mandelmusslor 10-12 st

  • 50 gr kallt Smör
  • 2 dl Mandelmjöl
  • 2 tsk Fiberhusk
  • 1 Ekologiskt Ägg
  • 1 msk Sukrin, Honung eller lite Stevia
  • 1 msk smält Smör till formarna

Dela smöret i små bitar. Rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget. Låt degen svälla 10 minuter i kylen.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar. Grädda på 200° i 8-10 minuter.

Fick ett bra tips av en läsare på hur man kan göra dem lite sprödare. Ta dem ur formarna och sätt in på eftervärme att torka en stund.

Fyll med vispad grädde och bär efter säsong.

Kardemummakaka

  • 100 gr Smör
  • 3 Ekologiska Ägg
  • 1 dl Grädde
  • 2 dl mald Mandel
  • 2 msk Sukrin, Honung eller lite Stevia
  • 2 msk Fiberhusk
  • 2 tsk mald Kardemumma
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1 krm Äkta Vaniljpulver
  • Smör och Sesamfrön till formen

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Smörj en avlång bakform och strö i sesamfrön så det blir jämnt fördelat.

Vispa smör och honung kraftigt med elvisp, tills det blir vitt och fluffigt.

Knäck ner äggen i smöret, ett i taget. Vispa kraftigt emellan, så smöret och äggen går ihop.

Rör samman den malda mandeln med fiberhusk, bakpulver, vanilj och kardemumma. Vänd ner blandningen i smeten, tillsammans med grädden.

Grädda på 175° i ca 30 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en stund, innan den stjälps upp på ett fat.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan svalna en stund. Den blir saftig och fin om den sen får kallna under formen.

Print Friendly

Kommentera