3 fiskrätter fulla av Omega-3

Färsk lax är riktig snabbmat

Att den också är fulladdad med nyttigt Omega-3 är en extra bonus.

Väljer Du dessutom en viltfångad lax, så är halten ännu högre för att fisken fått äta sin naturliga föda.

Vi äter ju oftast alldeles för lite fisk idag. Försök äta fet minst tre gånger i veckan, så blir Din kropp och hjärna på bättre humör.

Så här i sommartider är makrill på burk ett riktigt lättsamt alternativ, när matlagningslusten lyser med sin frånvaro.

Jag brukar servera fisken direkt ur burken, med kokta ägg, smör, lite keso och grönt till.

Vill Du hellre göra Din egen makrill i tomatsås, så följer ett recept på det också.

Lax med smörstekta Kantareller 2 port

  • 2 bitar Laxfilé à 150 gr
  • 2 dl rensade, grovhackade Kantareller
  • 1 dl tärnad Zucchini
  • 50 gr Smör
  • Havssalt och lite Svartpeppar

Bryn smöret lätt. Stek svamp och zucchini tills vätskan kokat bort och de fått lite färg. Krydda lätt med salt och peppar.

Stek laxen bara nån minut på var sida, så den precis blivit varm inuti. Då är den som saftigast och godast.

Makrill i Tomatsås

  • 2 st färsk Makrill
  • 250 gr Cocktailtomater
  • 1 gul Lök
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 2 msk Smör
  • 1 tsk Worcestersauce
  • 1 tsk Chiliflingor
  • Havssalt
  • 3 msk Kallpressad Olivolja
  • 1 msk Balsamvinäger

Filéa makrillen och skär bort benen. Dela i mindre bitar, salta på båda sidor och lägg i en ugnsfast form. Ringla lite olivolja över.

Dela tomaterna i fyra delar, hacka lök och vitlök fint. Fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Smaksätt med kryddor och Worcester. Rör ner vinäger och olja. Fördela blandningen över fisken.

Grädda på 175° i 30 minuter. Kyl och ät tillsammans med kokta ägg, avocado och majonnäs.

Print Friendly

2 thoughts on “3 fiskrätter fulla av Omega-3

  1. Brukar inte skriva om miljö, Men (!) snälla välj vildfångad lax eller någon annan omega3-rik fisk som sill eller makrill. Våra hav skövlas och förstörs och fiskfoderfabrikerna är en miljökatastrof http://4health.se/ata-lax-eller-inte-laxfestens-baksida (och http://4health.se/odlad-fisk ) I takt med att lax promotas så försvinner haven och all fisk (Jättebra att vildfångad lax nämndes som bästa alt. förresten! 🙂 )

    1. Inläggsförfattare

      Håller med, Anna, det är absolut det bästa om vi kan välja viltfångad fisk. Sill, strömming, röding, öring, regnbåge, sik, sardiner, ansjovis är bra alternativ om man inte vill köpa odlad lax men ändå få en fet, omega-3-fylld fisk 🙂
      Blir vi fler som ber om att butikerna ska ta hem viltfångad lax, så kan den bli lättare att få tag på. Vi LCHF-are börjar bli riktigt många nu, så vi kan göra skillnad 😉

Kommentera