Två smidiga och goda sallader

Krämig äggsallad

4 portioner

  • 6 ägg
  • ½ rödlök
  • 2 dl valnötter
  • 1 broccolistånd
  • 1 sparrisstånd
  • 70 g bladspenat
  • 2 dl tjock yoghurt
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk curry
  • salt och peppar

Koka äggen 7–8 minuter beroende på storlek. Skölj dem i kallt vatten och skala dem sedan. Skär rödlöken i tunna båtar och hacka valnötterna. Dela de kokta äggen i mindre bitar. Dela broccoliståndet i mindre buketter och sparrisarna i bitar.

Koka broccolibuketterna och sparrisbitarna några få minuter. Spola dem sedan i kallt vatten.

Lägg ägg, rödlök, valnötter, broccoli, sparris och bladspenat i en salladsskål. Blanda yoghurt, majonnäs, curry och salt och peppar.

Blanda ner dressingen i salladsskålen och rör runt försiktigt.

Rostbiff med ugnsrostade grönsaker

4 portioner

  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • ett gäng små färska fefferoni eller 1 vanlig grön paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • salt och peppar
  • 100–150 g chèvre
  • 1 dl crème fraiche
  • 200 g skivad rostbiff
  • salladsblad

Sätt ugnen på 225°.

Skär aubergine, zucchini, fefferoni, paprika och rödlök i bitar och båtar. Lägg grönsakerna i en ugnsform och häll över olivolja, balsamvinäger och salt och peppar.

Låt stå i ugnen ca 30 minuter. Rör eventuellt runt efter halva tiden.

Mosa chèvre med crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

Servera den färdigskivade rostbiffen med salladsblad, de ugnsbakade grönsakerna och en boll av chèvre.

Print Friendly

Postad i Lunch/middag, Reflektioner, Sallad som huvudrätt den av .

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

4 thoughts on “Två smidiga och goda sallader

  1. Min sambo är allergisk mot valnötter. Valnötterna ger väl både mättnad och tuggmotstånd, så att bara ta bort dem kanske gör salladen mindre läcker...? Funkar mandel (som han tål) eller ska jag ersätta med något annat?

Kommentera