Några skulle säga att LCHF är skadligt för barn

Medveten mat för barn och barn medvetna om mat

På fullaste allvar måste jag skriva detta inlägg. Det kan också bli aningens provocerande. I alla fall för vissa. För av någon outgrundlig anledning är mat för barn något som många gånger verkar upplevas provocerande. Speciellt medveten mat. Och ännu mer medvetna barn som är medvetna om mat.

De senaste dagarna har jag följt debatten på nätet om 12-åriga Emilia som mått dåligt av 15 kg övervikt och som började äta hälsosamt med vanlig mat för att få en friskare kropp. Hon lagar mycket av maten själv och är pigg och glad och mår bra. Det har gett många starka ifrågasättande reaktioner vid sidan om uppmuntrande glädjande ord på flera håll.

Jag minns en gång när jag skrev något på min facebooksida om att min dotter (7 år gammal) uttryckt att ägg var bland det nyttigaste man kunde äta och att socker var dåligt för kroppen. Många tummar upp blev det på den statusuppdateringen men det kom också flera kommentarer om att det lät som ett barn som blivit för hårt påverkat av sina föräldrar likt hjärntvätt och det var ju inte bra. Å ena sidan kan ett mammahjärta bli lite naggat i kanten av att få kommentarer som antyder att vännerna tycker att man hjärntvättar sina barn. Å andra sidan kan ett mammahjärta klappa lite extra för den kunskap som ens unga barn besitter som i mångt och mycket är mer medveten än många vuxnas. I det stora hela är det just det sistnämnda som jag väljer.

För det där med att välja hälsosamt, att öka kunskap om näring, matval och vad som händer i våra kroppar när vi äter olika saker har förstås i grunden inte med bantning eller svält att göra. Tvärtom. Det handlar om att äta för att hålla sig frisk, pigg och få rätt energi för det sätt man lever. Det handlar inte om att tillhöra en sekt eller bli tvingad att äta konstiga saker, att räkna poäng eller vara ett offer för omgivningens krav på att man måste vara smal för att vara snygg och så vidare. Nä, för mig handlar det om något så enkelt som att bara må bra. Är det fel att hjälpa barnen till att få en sund inställning till mat, att äta så naturligt som möjligt och så enkelt som möjligt för att vara friska när de blir vuxna, äldre och få en bra grund för framtiden.

Mina matminnen från när jag växte upp är till vissa delar lite diffusa. Men jag minns tydligt att de innehöll mer socker än mina egna barns uppväxt gör. Socker på filen till frukosten, flingorna, bullar till det obligatoriska elvakaffet och ofta rostmackor med ost och frukostmarmelad. På 70-80-talet var det släktkalas med smörgåstårta och sju sorters kakor. Ja det var andra tider och vi åt mycket hälsosamt också med hemlagad mat och hembakt bröd men så här 100 år senare när man själv har familj så rannsakar man ofta hur ens egna kostval har planterats i ens egen uppväxt och hur det påverkar valen, kosten, hälsan och vikten i vuxen ålder. Dessutom ser man hur viktigt det är att göra medvetna val och hjälpa ens egna barn till en hälsosam inställning och göra de hälsosamma valen så naturliga som möjligt. Arv är en del men miljön är i det här avseendet av större vikt.

Är det för insnöat? Idkar jag då hjärntvätt av mina barn likt en sekt bara för att jag tillsammans med familjen väljer en kost som är naturlig utan tillsatser så långt det är möjligt och gör avsteg från dessa vid väl valda tillfällen som födelsedagar, en och annan lördag eller annan högtid men däremellan en medvetnare vardag genom naturliga råvaror med mindre socker?

Några exempel.
Vi väljer att göra egen Kesofrutti istället för att köpa klassikern Risifrutti i kyldisken i mataffären.
Risifrutti Blåbär innehåller:
 Mjölk, vatten, ris (8,5%), socker (8%), blåbär (6%), grädde, förtjockningsmedel (pektin, karragenan), naturliga aromer bl.a. vanilj, salt, syra (citronsyra).
Vi väljer istället egen hemmagjord Kesofrutti Blåbär som innehåller: Keso 4%, 1 dl vispad grädde 40%, 1 ägg, ekologiskt vaniljpulver, tinade eller färska blåbär.

Vi väljer Smör (Pastöriserad grädde, mjölksyrakultur, salt 1,2%)
istället för Lätta/Margarin (Vatten (45%), vegetabili​skt fett (21%), rapsolja (18%), kärnmjölk (10%), modifierad​ stärkelse,​ salt (1,5%), emulgering​smedel (mono- och diglycerid​er av vegetabili​ska fettsyror,​ solrosleci​tin), konserveringsmedel (kaliumsor​bat), surhetsreg​lerande medel (citronsyr​a), arom, A- och D-vitamin, Fetthalt: 39%).

Vi väljer egen hemgjord hamburgare på färsk köttfärs med kryddor och ett ägg i, sallad och blandade grönsaker och cremefraichesås med kryddor eller kryddad majonnäs istället för
frysta köpta hamburgare
(80% Svenskt nötkött, vatten, potatis, potatismjöl, potatisflingor, druvsocker, animaliskt protein av nöt, salt, kryddor, kryddextrakt)
med hamburgerbröd (Vetemjöl, vatten, potatisstärkelse, sirap, jäst, vetegluten, mannagryn, vegetabilisk olja (rapsolja), salt, sockerbetsfiber, emulgeringsmedel E471, E481, kryddor, mjölbehandlingsmedel E300, stabilator E466 och enzym)
och pommes frites från frysdisken (Potatis rapsolja och druvsocker),  
ketchup (Tomatpuré 60 %, ättika, socker, salt och kryddextrakt bl. a. kanel, cayennepeppar )
och Amerikansk hamburgerdressing i tub (ingredienser Veg. olja (raps), gurka, äggula, vatten, ättika, tomatpuré, socker, senap, kryddor (bl a lök, paprika, vitlök), salt (1,0%), stabiliseringsmedel (E415, E509), modifierad majsstärkelse, konserveringsmedel (E202), färgämne (E141, riboflavin) .

En del skulle rynka på näsan och tycka att vi överdriver som ska envisas med att laga maten från grunden och att det på något sätt skulle ta bort värdefull tid från att göra andra saker. Att det skulle vara dyrare att äta vårt matval jämfört med det som vi väljer bort. Några andra skulle tycka att det skulle vara för krångligt. Att det skulle vara att sätta barnen på diet. Några ytterligare skulle sträcka sig så långt och säga att LCHF är skadligt för barn.

Vad är det som är skadligt med våra val? Är det att utsätta barnen för något farligt som ger en dålig inställning till kost att servera dessa alternativ? Ger vi dem en snedvriden inställning till mat och utsätter vi dem för risken att bli viktfixerade i tonåren och i vuxen ålder? Om det skulle vara så, snälla förklara för mig vad som skulle vara bättre med att istället köpa de andra valen med dessa långa ingredienslistor och E-nummer?

Ärligt talat, om du fick välja – vilket val hade du gjort? Vilket hade smakat godast, gett den skönaste mättnaden och vilket hade känts mest hälsosamt? Halvfabrikatens och den hårt processade matens värld eller naturliga råvaror tillagade med omsorg? Och vad hade du helst valt till dina barn?

Vem har det yttersta ansvaret att ge barnen en hälsosam inställning till kost och hjälpa dem att göra smarta val och ge god kunskap om vad som är bra mat? Skolan? Myndigheterna? Media? Föräldrarna? Vem är den främsta förebilden för barnen när de växer upp? Har du någonsin hört uttrycket ”barn gör som vi gör, inte som vi säger”. Har du tänkt över vilka signaler du och andra skickar ut? Vad tror du händer om du som förälder dagligen talar om hur tjock du upplever dig själv och att du inte borde äta det eller det? Vad tror du händer om du själv lever på pulver och proteinbarer istället för vanlig mat? Vad tror du händer om du ständigt upprepar ”usch, jag borde inte äta detta men jag syndar lite idag”? Är det hälsosamt? Jag är helt övertygad om att det är sånt som fastnar och påverkar mer än något annat. Jag minns en kommentar jag fick höra en gång när jag klev ner från vågen hemma i badrummet under tonårstiden: ”Du får tänka på att inte äta så mycket för väger du mer så blir du tjock”. Säkert inte illa ment men det kilade sig fast och har påverkat synen på den egna kroppen.

Att ta upp ämnet kost i kombination med barn är en provocerande fråga för det sätter igång så många tankar. Det är ett lätt sätt att trycka på knappar till folks undermedvetna. Hur det som hänt i ens egen uppväxt, skoltid och så vidare påverkar hur man reagerar. Normer, värderingar, etik. Likväl är det en mycket viktig fråga.

För det handlar om vår framtid. Om barnens hälsa. Och jag är övertygad om att vi kommer få en friskare ny generation med ökad medvetenhet och gladare barn som trivs bättre med sig själva än många av oss gjort och gör. Att barnen får ökad kunskap och ett större intresse för mat och vad det kan göra för oss, hjälpa oss att hålla hälsan. Att barnen själva vill och kan och är intresserade av egen kraft. Wow!

Cecilia

 

Fotnot:  Innehållsförteckningar ovan är hämtade från livsmedelstillverkarnas  hemsidor: www.procordia.se , www.scan.se , www.latta.se , www.arla.se, www.korvbrodsbagarn.se

 

Print Friendly

Postad i Barn den av .
Cecilia Blidö

Om Cecilia Blidö

Kostrådgivare och Certifierad Massör som driver friskvårdsföretaget Cecilia of Sweden med mottagning i Lerum utanför Göteborg. Cecilia ger individuell kostrådgivning, friskvårdande behandlingar och håller kurser i kost och hälsa. Cecilia är även initiativtagare och grundare av det nationella hjärteprojektet ”Naturlig Mat i Skolan” för barn & ungas hälsa med välbesökt blogg och aktivt forum på Facebook. Cecilia är skribent och kan också anlitas som föreläsare i hela landet.

35 thoughts on “Några skulle säga att LCHF är skadligt för barn

 1. Mycket bra skrivet, Cecilia 🙂
  Länkade till din text på FB och skrev till det här:

  Är det mer naturligt att ge barn sockrad lightyoghurt, mosad frukt i plastförpackning för 150 kr per kilo, kakor och glass än att ge dem mat som vår farmor, hennes mormor och alla generationer innan ställde fram på bordet?

  Bär till filbunken från skogen utanför knuten, grädde och smör från den egna kon, ägg från hönshuset, kött från egen eller grannarnas lagård, älgkött från skogen, fisk från närmaste sjö?

  Vad är det som är så farligt idag med sån mat?? Det borde väl vara den mat som kommer från en fabrik, oftast med tillsats av mängder med glukos, fruktossirap och annat socker, billigast tänkbara modifierade majsstärkelse, konsistensgivare, klumpförebyggande medel, transfetter etc...

  1. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Tack snälla Birgitta för värmande ord! Tids nog kommer kunskapen om naturlig mat kontra hårt processad mat bli bättre. Debattklimatet och budskapet från media kommer förändras med tiden och jag är övertygad om att synen på mat kommer utvecklas till det positiva med ökad kunskap i vårt avlånga land. Du bidrar till stor del genom att ge ut hälsosamma kokböcker, liksom alla andra kokboksförfattare inom området, föreläsare, debattörer med flera så kommer vi nå en positiv utveckling. "Spread the word" eller vad är det man säger?

 2. Mynlen

  haller med till en stor del, men en liten tanke har jag anda. Jag har egna barn sjalv, tva ar utflugna redan sa dom kan jag tyvarr inte paverka sa mycket mer. Minstingen ar 12 och henne kan jag annu paverka bra. MEN, samtidigt tycker jag inte man kan bryta vissa vanor bara sadar i den aldern, det kan vara valdigt jobbigt for barn att vara annorlunda an kompisarna. Sa jag har brod i frysen och litet andra saker hemma. Chips blir det hogst en pase i manaden och godis far kopas ibland (av egna pengarna...) men jag forbjuder det inte. Barn och ungdomar klarar litet mer kh an vuxna. Matsack till skolan (ingen skollunch har i holland, man tar med sig mackor...) far vi se hur det blir nasta ar, att sitta med nagat avvikande ar ju inte roligt heller far manga barn. Vissa har inga problem med det men for andra kan det vara for mycket.
  Roligast ar att hon sjalv borjar gilla vissa saker mer. Som en kottbit till frukost (hadelse har i holland typ :)) istallet for smorgas. Eller stekt agg. Visserligen pa en macka, men anda!
  Vad jag alltsa vill saga, ja, jag haller med om att maten ska vara sa naturligt mojlig. Men samtidigt ska man halla kall pa att barnet inte mar daligt av att vara for "avvikande".

  1. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Tack Mynlen för dina kommentarer. Du tar upp en viktig aspekt här.

   Jag är också mycket mån om att barnen ska få välja själva och inte känna sig udda eller annorlunda på ett jobbigt sätt. Det sunda förnuftet måste råda för att det ska kännas bra, självklart. Mina barn äter det alla andra äter i skolan (även om jag skulle önska att det fanns ett större utbud av fler alternativ så de hade möjlighet att göra smarta val), hemma hos kompisar och hemma äter de det vi brukar. Det jag noterat är att med ökad kunskap väljer de hellre lite mer hälsosamma alternativ till utflykter med skolan, lördagsgodis, fredagsmys och vad det nu kan vara som traditionellt innebär mycket sött eller hårt processade matvaror.
   Det händer också när deras kompisar kommer till oss och äter lunch att de tycker vi äter lite annorlunda än de är vana vid men att de upplever det som spännande och som en av dotterns kompisar uttryckte: "Det smakar mycket mera och det känns som jag blir mer mätt än i vanliga fall".
   Barnen måste få göra sina egna val och med ökad kunskap och eget intresse faller det sig naturligt.

   1. Mynlen

    Upptäckte igår att jag kan påverka dom två större litet ändå. Dom kom på middag igår och jag hade lagat några recept från Birgitta Höglunds mat, plus till dom som ville litet gott bröd. Fick kasta 1/2 ciabattan efter att hunden ätit 1/4... 🙂 Och många beröm fick jag!
    Kompisarna till yngsta barnet blir alltid förvånad när jag inte säger till att dom måste ta mindre majonnäs... men mätta är dom efteråt!

 3. Dias

  Mycket bra och viktigt.
  Det kan aldrig vara fel att lära barn att äta vettigt. Det är egentligen inte mer uppseendeväckande än att vi lär dem att tvätta händerna, borsta tänderna och annat vardagligt.
  Min första tankeställare om socker fick jag när jag på 80-talet läste en artikel i tidningen Hälsa vars kontenta var att om allt socker i världen försvann skulle hälften av alla mentalsjukhus få stänga.

  1. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Tack Dias. Kan bara hålla med - att äta vettig mat som är hälsosam är så fullständigt naturligt egentligen och skulle inte behöva skapa såna debatter egentligen. Tänk om det hade debatterats lika mycket om huruvida vi skulle tvätta händerna eller borsta tänderna eller inte...

   Och sockret är en stor hälsobov, det är helt klart så. Det häftigaste är att när man övergår till en kost som inte ger blodsockersvängningar på samma sätt som tallriksmodellen så noterar man ofta hur snabbt man känner sig friskare, får jämnare humör och blir piggare. Snacka om förebyggande friskvård! Samhällsekonomiskt fördelaktigt, men det är en helt annan fråga (som också skulle kunna bli ett stort diskussionsämne).

 4. Anna Hoffert

  Anna Hoffert

  Håller med till punkt och prickar!
  Förstår inte hur det kan vara så provocerande att låta barnen äta RIKTIG mat!
  Tack för att Du delar med dig och är så klok!
  Kram Anna

  1. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Tack Anna! Härligt att vi är fler som delar samma tanke.
   Visst är det svårt att förstå vad det är med riktig vanlig mat som är provocerande.

   Tyvärr är det vanföreställningarna i media och, handen på hjärtat, de som hittar på knepiga varianter av vad de kallar LCHF och skapar egna "metoder" som får ett för stort utrymme. Detta blir tyvärr ofta likställt med LCHF och gör att det budskapet som når ut får genomslag i media. Det är ju ofta avarter och det konstiga som skapar uppmärksamhet. Det "vanliga och naturliga" som LCHF egentligen i grunden handlar om är ju inte lika spännande att skriva om.

 5. Henrik

  Det som folk i allmänhet tänker på när de hör LCHF är mycket fett och lite kolhydrater, det är inte naturlig mat utan tillsatser som de tänker på. Jag tycker det vore mycket bättre om man fokuserade på just naturlig näringsrik mat utan tillsatser istället för kolhydrater, fett och proteiner. Jag som numera inte tror ett dugg på att kolhydrater är farliga tycker det är helt galet när man demoniserar kolhydrater så mycket.

  1. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Tack Henrik för din kommentar. Jag håller med dig om att "folk", allmänt aktade forskare och framförallt media har en bild av att LCHF bara är (för) mycket fett och (för) lite kolhydrater. Dessutom många gånger alldeles för mycket kött. Tanken om att det är naturlig mat utan tillsatser baserad på en evolutionär grund, näringsfysiologi och modern forskning är det sällan man framställer eller snarare framhäver i media. Det hade varit underbart om den diskussionen kom fram istället och det är väl också en av anledningarna till att mitt blogginlägg kom till. Vi äter inte mer kött än tallriksmodellen och vi hyvlar inte smör till frukost och jo, vi äter kolhydrater, dock väljer vi våra kolhydrater med omsorg.

   Jag vet inte vad du avser när du skriver om att det är galet att demonisera kolhydrater, men om du med detta menar att det är tokigt att totalt utesluta kolhydrater i kosten så delar jag helt din uppfattning. Ovanjordsgrönsaker är kolhydrater och goda källor till vitaminer och mineraler och ger också mjuka fibrer vilket är bra för våra kroppar.

 6. Instämmer med frågan "Hur kan det vara så provocerande att låta barn äta riktig mat?"
  Önskar så att jag för en sådär 15-20 år sedan när barnen var små vetat vad jag vet i dag ... (Får väl inrikta mig på ev barnbarn 😉 )

  1. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Tack Dina för att du delar dina tankar. Det är många gånger svårt att förstå vad det är med vanlig naturlig mat som sticker i ögonen. Förutom okunskapen om vad LCHF innebär så tror jag många uppfattar det som en ren bantningsmetod och inte vanlig hälsosam mat som är baserad på en evolutionär grund, näringsfysiologi och modern forskning. Anser man att LCHF är bantning så kan man såklart få för sig att det är olämpligt för barn, för barn ska inte banta. DEN uppfattningen delar jag till fullo, men att äta hälsosamt är inte samma sak som att banta. Äter man hälsosamt förebygger man sjukdomar, håller sig frisk och mår bättre.

 7. Jenny Elwe

  Jättebra Cecilia!

  För ett par år sedan när min äldsta flicka gick i "nollan" (6 år) så blev jag inkallad till möte med en av pedagogerna där hon väldigt tydligt talade om för mig att min dotters kunskap kring mat var opassande eftersom hon talade om för sina vänner i bamba att man kunde dö av margarin och att det var bättre att välja bregott. Ha ha, visst var formulering aningen hård, men någonstans där visade hon ju redan där att hon hade kunskap och att hon brydde sig om sina vänners hälsa! Men det var inte ok, tyvärr. Så här med lite perspektiv och mer "jävlar anamma" efter några år på LCHF skulle jag ju varit tuffare mot pedgogen och berättat vad jag tyckte. Men vågade inte utan fick när vi kom hem den dagen, ta ett snack med min dotter och säga att hon aldrig mer i bamba fick kommentera maten och de andras val...
  # Mynlen,
  Mina barn äter också bröd, pasta, ris, potatis, chips, godis mm. Det är väldigt svårt att få bort det helt. Försöker istället begränsa mängden och tillfällena och tänka att i det stora hela så äter de väldigt bra mat jämfört med många andra barn och med min egen uppväxt. De skall nog klara sig ändå! 🙂

  1. Mynlen

   @Jenny, säkert klarar dom sig, det har vi ju också gjort. Jag begränsar det hemma, det får - än så länge- räcka, för jag tror ändå det är ett nyttigare sätt, och tids nog märker dom vad dom mår bäst av!
   Synd din dotter inte fick säga vad hon tyckte. Och att du inte vågade men det kan jag förstå..

  2. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Tack snälla Jenny!
   Jag ler lite åt händelsen - barn är underbara när de delar med sig av sina kunskaper på sitt eget sätt. Barn kan ofta mycket och är intresserade av kost och hur maten vi äter påverkar hälsan och kroppen i stort, är min erfarenhet.

   Vi har också haft diskussioner om kost med skolan och det slutade med att min man kort sa att "min hustru delar inte uppfattningen om att det är bra att äta smörgåsar för att få energi till frukost, det finns många andra och bättre alternativ".

 8. Mamman

  Ja å där fick det redan dåliga "mamma-samvetet" en extra knäck...... Finns väl ingen förälder som inte vill sina barn det bästa? Men det är inte så jäkla lätt att hinna och orka laga all mat från grunden , man måste få kunna ta genvägen om frysdisken ibland och köpa färdiga hamburgare t.ex! Måste ju vara många resor bättre med färdiga köttbullar , burgare eller korv än att t.ex ge ungarna pulvergröt eller nån pasta med pulversås??

  Menar inte att lågkolhydrat-mat är skadlig för barnen , men alla har inte all ork som behövs......

  1. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Tack "Mamman" för att du delar dina tankar. Detta inlägg var inte avsett att ge dåligt samvete. Jag är övertygad om att alla föräldrar vill sina barns bästa, givetvis. Säg den förälder som känner sig tillräcklig? Tror inte den finns, inte i verkligheten i alla fall. Och ibland när orken tryter väljer man andra alternativ som take away-mat eller något annat. Men en sak som jag slås av allt oftare är att vi många gånger har föreställningen av att det tar så evinnerligt lång tid att laga mat från grunden och bara tanken på att sätta på plattan på spisen gör att man tror att det ska ta lång tid innan maten är klar.

   I mitt inlägg tog jag exemplet om hamburgare som ju är värsta snabbmaten, både som take away, i frysdisken men tro det eller ej, även hemma i köket med köttfärspaketet på bänken.

   Hälla över köttfärsen i en bunke, knäcka i ett ägg, krydda eller ta smaksatt fin olja, blanda om medan stekpannan blir varm och sedan ta en "klick" och ner i pannan....några minuter senare är saken biff om man säger så. Absolut lika snabbt som frysta hamburgare med tillsatser, potatismjöl, druvsocker och annat vi vill undvika. Lite sallad ska man ju ändå ha till. Och en sås kan ju när orken tryter vara en enkel majonnäs.

   Sen finns det en del val bland snabbmaten som är mer lämpliga att välja, så visst finns det genvägar att ta till när livet inte är med en så som man önskar alltid. Mat ska inte vara en belastning, det ska vara glädje, ge hälsa och långvarig mättnad så man orkar leva livet.

  2. Mynlen

   Inte ha dåligt samvete. Det leder ingen vart. Men att ta vägen över frysdisken för att man inte har mycket tid stämmer knappt. Tiden hamburgaren behöver för att bli tinad medan den steks tar lika mycket än som Cecilia säger, blanda köttfärs o göra biffar.
   Jag tycker själv jag är klar i köket fortare nu. Förr tog jag 30-40 minuter på mig att planera en måltid, nu är jag oftas klar på 20-30 minuter. Vissa saker tar mer tid men det gjorde det förr också vid vissa rätter.
   Å andra sidan, ibland VILL man bara ha något att slänga i stekpannan. Men om man upptäcker att man håller sig längre mätt på EN hemgjord hamburgare istället för TVÅ köpehamburgare så kanske det blir lättare att göra ett storkok på en söndag tillsammas och fylla frysen med egna gjorda hamburgare...

  3. Mamman! Jag känner verkligen igen mig i dig. Vill så gärna laga bra mat men så är tiden så kort - innan mina barn bryter ihop efter dagis. Tänker ständigt på att förbereda mer dagen innan men än så länge har det inte blivit rutin. Vad jag däremot MÅSTE göra är att sluta slå på mig själv och inte ha dåligt samvete. Jag gör verkligen så gott jag kan och orkar! HÄr och nu planerar jag in en veckomeny i höst med tema snabbmat för barnfamiljer! För det finns ju faktiskt snabba grejer som många barn gillar, som t.ex. egengjorda hamburgare som Cecilia nämner men det gäller att KOMMA-I-HÅG det också!

 9. Marianne K

  Är det verkligen så, att man som förälder får ge sina barn en bra start i livet i alla andra sammanhang än maten? Vem är det som vill ta bort föräldrarnas bestämmanderätt över sina barn? Matindustrin? Varför får riktigt bra föräldrar förklara sej? För vem? Man överför ju automatiskt sina tänkesätt till barnen, varför då inte om maten?

  1. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Tack Marianne för din kommentar. Just din tanke och fundering har jag tänkt många gånger också. Om man som förälder är en fena på fotboll, intresserad av knyppling, kläder, bilar, läsa böcker eller något annat så påverkar man sina barn. Ibland kanske det visar sig att man delar samma intresse och barnen får ökad kunskap inom det området. Självklart är det så att det även gäller kosten, kanske i högre grad eftersom alla äter mat och alla (antar jag) vill äta god mat. Är man kulinariskt bevandrad eller arbetar yrkesmässigt som kock kanske man lagar en viss mat till sin familj jämfört med om man är totalt ointresserad av mat. Helt naturligt såklart. Men att det ska ifrågasättas när man väljer hälsosam kost är ett mysterium.

 10. Delat på facebook men kommentaren:
  "Jag önskar att jag vetat hur sjuk kroppen kan bli av kosten för 20 år sedan när jag fick barn, eller ännu hellre redan när jag växte upp, idag har jag fibromyalgi (gluten är tydligen en stor bov) och kämpar med kilon, har 2 döttrar som är glutenintolleranta och den tredje hon är lik mig och kämpar mot kilon och matmissbruk... jag blir så ledsen att det faktiskt är jag som förälder som gett dem deras matvanor som de nu får lära om för att kunna bli friska i kroppen..... :("

  Själv är jag magsäcksopererad för 11 år sedan och önskar på tusen olika sätt att man haft denna kunskap tidigare, som jag skrev i kommentaren...

  1. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar Maria. Tror att många kan känna igen sig med hur du känner och önskat att kunskapen om hur kosten kan påverka både positivt och negativt när man själv var yngre och när barnen växte upp. Som tur är kan vi alltid göra förändringar allt eftersom vi lär oss och får nya erfarenheter.

   Det fina med LCHF är att det ger en naturligt glutenfri kost vilket är bra för dina döttrar men också för dig som har fibromyalgi. Genom att utesluta gluten i kosten minskar du de inflammatoriska processerna i kroppen och väljer du sedan fisk och ekologiska ägg som rika proteinkällor får du i dig omega 3 vilket förbättrar din omega 3-omega 6 balans positivt.

   Som Gastric-by-pass-opererad är det viktigt att tänka på att få i sig näringstät kost och variera kosten så mycket som möjligt för att undvika näringsbrister. Min kollega Anna Hallén har skrivit ett bra inlägg om LCHF speciellt för GBP-opererade, läs gärna på hennes blogg:
   http://www.annahallen.se/lchf-vid-gastric-bypass

   Jag vill avslutningsvis skicka en varm uppmuntrande kram till dig som kämpar för att må bra med dig själv och som ger fint stöd till dina barn – kosten blir ofta en resa tillsammans för att uppnå en frisk och hälsosam livsstil. Hör gärna av dig till mig på info@ceciliaofsweden.se om du vill få råd och tips på hur du kan komma vidare.

Kommentera