Kött i stora lass!

_

Eftersom vi enligt andra äter så mycket kött tänkte jag bjuda på mina bästa såser och kryddsmör. Nu är det förhoppningsvis snart dags för ordentliga grilltider och vi kan duka fram våra gigantiska köttberg och börja steka på! ;-) Smaklig spis!

Grundrecept på majonnäs:

  • 2 äggulor
  • 1–1 1/2 dl neutral rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • ev. 1 tsk fransk senap
  • salt och peppar

Se till att ägg och olja har samma temperatur. Vispa äggulorna någon minut med vinäger och eventuellt fransk senap. Använd helst en elvisp. Häll sedan oljan droppvis tills den börjar tjockna. När den väl gått ihop kan man hälla lite snabbare. Smaka av med salt och peppar.

Aioli:

Smaksätt majonnäs med 1 eller 2 pressade vitlöks-klyftor.

Remouladsås:

Blanda majonnäsen med en finhackad ättiksgurka.

Rouille:

Smaksätt majonnäs med 1 krm saffran och 1 krm cayennepeppar.

Currymajonnäs:

Smaksätt majonnäs med 1/2–1 tsk curry och 1 pressad vitlöksklyfta.

Pepparrotsmajonnäs:

Smaksätt majonnäs med 2 msk riven pepparrot. Vispa 1 dl grädde och blanda ner.

Grundrecept på bearnaise:

  • 250 g smör
  • 2 schalottenlökar
  • 3 kvistar dragon
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vitt vin
  • 3 äggulor
  • en knippa färsk dragon
  • salt och peppar

Smält smöret och låt det sedan svalna något. Finhacka löken. Lägg dragonkvistar, schalottenlök, vinäger och vitt vin i en kastrull. Koka ihop tills några matskedar vätska återstår.

Sila av kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt. Ställ kastrullen på svag värme och hetta upp under ständig vispning tills blandningen tjocknar och blir pösig.

Ta kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, först droppvis och sedan i en mycket fin stråle. Ta inte med bottensatsen av smöret. Se till att smöret hela tiden vispas in i äggulorna. Smaka av med hackad färsk dragon, salt och peppar.

Choronsås:

Gör en bearnaisesås som bas. Blanda ner 4 msk tomatpuré lite i taget och sedan lite hackad persilja. Passar till grillat kött och kyckling.

Hollandaisesås:

  • 300 g smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk vatten
  • salt
  • pressad citron
  • vitpeppar

Smält smöret i en kastrull och häll över i en kanna med pip. Vispa ihop äggulor och vatten i en rostfri tjockbottnad kastrull på svag värme. Vispa hela tiden tills det blir ett skum.

Ta bort kastrullen från värmen och häll nu långsamt i smöret medan du vispar konstant. Använd helst en elvisp. Ta inte med bottensatsen från smöret. Smaka av med salt, citron och vitpeppar.

KRYDDSMÖR

Till kött och kyckling

Olivsmör:

Hacka 15 gröna oliver och pressa en vitlöksklyfta. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, 1 msk olivolja, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Rosésmör:

Krossa 2 msk rosépeppar och hacka en liten rödlök. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Tomat- och basilikasmör:

Finhacka 4 soltorkade tomater och en halv kruka basilika. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Koriandersmör:

Hacka en halv kruka koriander och en knippa gräslök. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, 2 msk limesaft, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Pepparrotssmör:

Riv färsk pepparrot så att det blir ungefär 1/2 dl. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Citron- och parmesansmör:

Riv 50 g parmesanost och skalet av 1 citron. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, 1 tsk torkad rosmarin, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Chilismör:

Sätt ugnen på 225°. Dela och kärna ur 2 röda chilifrukter. Rosta i ugnen ca 20 minuter. Finhacka chilin och blanda med 100 g rumsvarmt smör, 2 msk citronsaft, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Till fisk

Sardellsmör:

Grovhacka 6 sardellfiléer och klipp en knippe gräslök fint. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Dill- och limesmör:

Finhacka dill så att det blir ca 3/4 dl. Riv skalet av 1 lime. Blanda dill och limeskal med 100 g rumsvarmt smör, 1–2 msk limesaft, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Saffran- och vitlökssmör:

Stöt 2 krm saffran med en nypa salt. Pressa eller riv 2 vitlöksklyftor. Blanda saffran och vitlök med 100 g rumsvarmt smör och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

 

Follow on Bloglovin
Print Friendly

Postad i Såser, röror, kryddsmör den av .
Klara Desser

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 12 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker. Senaste boken heter ”LCHF hela livet” och ges ut årsskiftet 2013/2014.

2 thoughts on “Kött i stora lass!

  1. AMV

    Tack för många bra recept :)
    Precis vad jag har letat efter, alla recept på samma ställe när man vill ha lite variation på såserna och kryddsmöret.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>