Gammaldags njutmat i liten stuga

Stugsemester i Dalarna

Nu är jag och Särbo L på semester i min lilla stuga i norra Dalarna. Här har jag varken el eller vatten, så livet blir lite mer som det var förr.

En gasspis är den enda moderniteten i stugan, men den använder jag sällan. Har istället en antik Husqvarnaspis som går på ved direkt från skogen utanför.

Det krävs inte många vedpinnar för att koka morgonkaffe, två-tre små räcker för att ha hett kaffevatten till pressen på en kvart.

Det är skönt att inte behöva ha bråttom, utan låta allt ta den tid det tar.

Några fler pinnar och lite längre tid tar det att få stekpannan varm, för att steka kött.

Lite mer värme behövs för att laga en hel lammstek, men sen sköter den sig själv så jag kan gå ut i skogen och leta blåbär till efterrätt.

Långsamstekt Lamm i vedspis

Lammstek med ben ca 1½ kg

2 msk torkade Örter

Havssalt och Svartpeppar

Smör till stekning och ösning

Krydda steken ordentligt med salt, peppar och örtkryddor, gnid in det ordentligt. Låt gärna köttet ligga i en plastpåse tills nästa dag, då blir smaken ännu godare.

Jag brynte lammsteken ordentligt runt om i rejält med smör. Spisen var riktigt varm när jag sen ställde in den i ugnen.

Steken fick stå en timme medan elden falnade. Jag öste den med smöret ett par gånger under tiden.

Sen satte jag ugnsluckan lite på glänt, med spiskroken emellan.

När jag kom hem efter 3 timmar tog jag ut steken och skar en bit. Den var helt perfekt, lätt rosa inuti. Så saftig lammstek har jag aldrig smakat tidigare.

Om Du inte har den stora turen att ha tillgång till en vedspis, sätt då in lammet på 125° i 1 timme. Ös steken som ovan med smöret.

Sänk sedan värmen till 50-75° och låt stå inne ca 3 timmar. Har Du en stektermometer, så ta ut lammsteken när den kommit upp i ca 65°. Låt vila en stund innan köttet skärs upp.

Det här är en ungefärlig uppskattning av den temperatur jag hade i vedspisen, så jag kan inte garantera att tiderna stämmer i en vanlig ugn.

Gräddsås

2 dl Sky från lammsteken

2 dl Grädde

4 skivor Ekte Geitost

1 tsk Tamarisoya

½ tsk vit Balsamvinäger

Havssalt och nymald Vitpeppar

Koka upp den silade skyn och låt koka ihop tills hälften återstår. Häll i grädden, koka upp igen.

Smaksätt med mesost, soya och vinäger. Salta och peppra lätt.

Låt puttra på svag värme ca 30 minuter, tills den tjocknat. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Servera skivor av lammsteken med sås över och lite kokt blomkål.

Print Friendly

Kommentera