En matnörds semesterbilder och en helgrillad kotlettrad

Jordgubbssallad med Basilika

Sörmlandssemester

Idag bjuder jag på ett grillrecept, lite bilder och utflyktstips från förra veckans semester i vackra Sörmland.

Veckan inleddes hos goda vännen Maria, som jag för 20 år sen jobbade tillsammans med på Seglarrestaurangen i Sandhamn.

Många goda minnen hade vi att dela därifrån, nu fick vi dessutom en hel del nya att njuta av framöver.

Picknick med ostar från Sörmland och Jämtland

Picknick blev det första dagen på en vacker bergknalle vid en sjö, med goda ostar och syrlig gelé från JämtTinas Havtorn.

Räkor, aoili, mandelsmör och lokalodlade cocktailtomater gjorde måltiden komplett.

Nästa kväll blev det helgrillad kotlettrad med goda tillbehör, bland annat jordgubbssalladen på bilden här ovan.

Jag marinerade jordgubbarna i kallpressad rapsolja med citron från Julita och vit balsamvinäger från Saltå Kvarn. Strimlad basilika ger god smak.

Örtsmör med vitlök, tzatziki, fårostsallad och oliver blev gott till det saftiga köttet.

Grillad kotlettrad

Kotlettraden marinerades över dagen i Marias specialmarinad på ostronsås, vitlök och stark chilisås.

Sen körde jag den på 175° i en timme på galler i ugnen, tills termometern som stuckits in i mitten av köttet visade 50°.

Den fick sen grilla sakta över indirekt glöd i ca 20-30 minuter, tills innertemperaturen kommit upp i 60°.

Jag lindade då in hela köttbiten i folie och den fick ligga och vila 10-15 minuter innan jag skar upp köttet i skivor.

Nygrillat à la LCHF

Vi åkte runt en hel del i Marias fina Citroën 2cv och besökte små gårdsbutiker och kaféer i trakterna av Flen.

Jürss Mejeri, Warbro Kvarn, Ändebols Gård för att nämna några som fick besök.

Att kunna fika något gott som LCHF-are har blivit mycket lättare senaste året, det börjar märkas att vi är många som valt att dra ner på socker och gluten.

LCHF-fika på Warbro Kvarn

Själv njuter jag nån gång per sommar av en riktigt god, ekologisk glass.

De innehåller ofta både grädde och ägg, så de sätter inte igång lika stort sötsug som dem tillverkade på mjölkpulver.

Ekologiskt Kaffe och Glass på Warbro Kvarn

Den här gången testade jag Sänkdalens Glass. Suverän vaniljsmak och inte alltför söt, den gav mig inte de blodsockersvängningar som vanlig glass gör.

Nästa vecka kommer lite fler bilder på god utflyktsmat, då från fortsättningen på min semester i stugan hos Särbo L.

Nyplockat i skogens skafferi
Print Friendly

2 thoughts on “En matnörds semesterbilder och en helgrillad kotlettrad

Kommentera