Studentfirande & konsten att inte ramla över frestelsetröskeln….

Denna veckan är det många som både ska gå på och kanske själva hålla i ett studentfirande. För många känns det lite oroligt över hur det ska gå med maten -men lugn - det behöver inte bli några problem! Oftast bjuds det på buffé av något slag - eller grillat om vädret tillåter. Oavsett vilket är det perfekt LCHF mat, du plockar det du kan äta och hoppar över bröd, potatissallad och andra kolhydratstinna anrättningar. Om det bjuds på smörgåstårta blir det förstås lite knepigare.....fyllningarna och toppingen brukar vara bra LCHF val, brödet får du försöka lägga åt sidan. Om du redan på förhand vet att man tänker servera mat som du inte kan äta eller om det som med smörgåstårtan är svårt att plocka ur det som går att äta kan du helt enkelt ta med dig en egen matlåda. Idag är alla så vana vid att folk har allergier eller följer någon diet, så ingen kommer att reagera negativt.
Efter maten brukar det vankas någon efterrätt eller tårta till kaffet. Här är det BIG NO-NO för dig som är sockerkänslig/sockerberoende. Tro inte att du kan äta en liten bit tårta "bara idag". Det är verkligen ett dåligt val som kommer att plåga dig med sötsug och vånda 1-2 veckor efter tårtbiten, den kan rentav få dig att spåra ut fullständigt så att du har jättesvårt att komma på banan igen. Tag med dig en burk med vispad osötad grädde, strö lite hackade nötter ovanpå och några osötade hallon om du tål det så behöver du inte falla för frestelsen. Några bitar brieost till kaffet är också en bra livlina!

Om det är du själv som ska hålla i kalaset blir det busenkelt! Sluta tänk att "du måste" servera potatis, bröd, tårta, chips och alladinchoklad för att alla förväntar sig det. INGEN reagerar på en buffe som består av härligt grillat eller kallskuret, kött fågel eller fisk, fräscha grönsaker, kanske ägg och goda hemlagade dressingar, det finns ju så mycket gott att välja på! Efter maten räcker det att servera vispad osötad grädde (ev. smaksatt med äkta vanilj),  hemgjord LCHF vänlig glass och färska bär, ingenting kan väl bli mer Svensk sommar? Glassen är "överkurs" och om du är sötkänslig skippar du den och serverar bara bär & grädde. Om du inte ens klarar grädde & bär serverar du olika sorters ostar med exempelvis paprika, gurk & stjälkselleristavar efter maten i stället för efterrätt. Det finns alltid ett alternativ!

Här får ni ett bra glassrecept som inte bara är supergott utan också innehåller en rejäl mängd bra kokosfett som gör att du inte ramlar över "frestelse tröskeln" fram på småtimmarna, smaken är mer syrlig än söt och receptet fungerar både med eller utan glassmaskin men blir "fluffigast" o krämigast i maskin:

Sommarens godaste Lime & Kokos gräddglass - 4 port:
1dl standardmjölk
1dl vispgrädde 40%
200 gram helfet Philadelphiaost
100 gram ekologiskt kokosfett med smak av kokos
Skalet & saften av 1st vältvättad lime
1msk Stevrix
1dl kokosflingor

Mixa alla ingredienser UTOM KOKOSFLINGORNA med stavmixer eller matberedare till en slät smet.
Rör i kokosflingorna.
 Häll smeten i en form och frys in eller kör den i glassmaskinen. Tag fram glassen ca 30-40 minuter innan den skall ätas, annars kan den vara för hård och svår att ta av.

 

Print Friendly

Postad i Efterrätter, Reflektioner den av .
Ingela Jönsson

Om Ingela Jönsson

Jag började äta lågkolhydratkost i hopp om viktras efter många års rörelsehinder som jag fått efter en ryggolycka som gjort mig förlamad i benen. Trots 6 års rehabilitering med sjukgymnastik, styrketräning, vattengympa och flera operationer kunde jag inte gå utan kryckor. Jag kunde inte cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid eller ha en aktiv fritid. Jag plågades av ständig värk och trots att jag åt kalorisnålt med minimalt med fett & mycket fullkorn gick jag upp i vikt. Efter omläggning till lågkolhydratkost gick jag ner 10-15 kg väldigt snabbt, sedan tog det stopp. Eftersom jag hela tiden kunde äta gott utan att vara hungrig beslöt jag mig för att fortsätta äta enligt kostplanen. Efter ca 6 månader kunde jag börja röra på mina förlamade tår, balansen kom tillbaka, jag kunde successivt släppa mina kryckor och trots att läkarna sagt till mig att "du blir inte bättre" kan jag idag: cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid och ha en aktiv fritid. Min kroniska värk har försvunnit och jag har återfått min livskvalitet. Idag driver jag en Handelsbod med café och hälsomottagning i Arlöv mellan Malmö och Lund tillsammans med Kicki Käller som är specialiserad på Biokemisk reparation och sockerberoende. Hela vårt sortiment är naturligt glutenfritt och lågkolhydrat, vi är båda utbildade kostrådgivare. Lågkolhydratkost är anti-inflammatorisk och med rätt matplan kan man äta bort många krämpor. Vi hjälper gärna dig som har en besvärlig kropp, du som har provat allt och inte fått den hjälp du behövt av vanliga sjukvården, läs mer om oss på: http://www.arteget.se

3 thoughts on “Studentfirande & konsten att inte ramla över frestelsetröskeln….

  1. Mmm. Vi har varit på en del buffétillställningar på sistone. Och normalt är det ju inte särskilt svårt att äta LC. Men jag har saknat fett! Inga såser, inga dressingar...

    Nu har vi egen buffétillställning på fredag och då blir det mesta LCHF, med vissa eftergifter pga önskemål från den vi firar...kanske kan en och annan omvändas? 🙂

Kommentera