Silltips till Midsommar

3 goda sillar

Så här när det stundar mot midsommartider bjuder jag på några av mina favoriter på sillbordet.

Sillarna går fint att förbereda några dagar i förväg. Själva sillinläggningen kan Du göra redan nu.

Basen i alla krämiga inläggningar är oftast en vanlig, inlagd sill. Lägger man inte in sillen först, så blir det en rätt smaklös anrättning.

Antingen kan man använda avrunnen färdigköpt inlagd sill. Eller så gör man en egen på urvattnad, Norsk saltsill som får ligga några dagar i en 1-2-3-lag, alltså 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Det här är det traditionella sättet att lägga in sill i Sverige, men jag brukar minska ner på sötningen och ta 1 del socker. Saltet och ättikan gör sillen hållbar ändå, så det är bara onödigt att ha för mycket socker i.  Våra grannar i Baltländerna använder oftast inget socker i sina inläggningar, där är det salt och ättika som konserverar.

Numera gör jag själv inläggningen bara på honung, men det är en smaksak. Sillen drar inte åt sig nämnvärt av sockret.

Lite skivad morot, rödlök, kryddpepparkorn och lagerblad ger god smak till den inlagda sillen.

Färskosten som jag använder till matjesmoussen går också att göra riktigt enkelt och billigt själv hemma. Smaksättningen kan varieras på många sätt, här är några förslag.

Pepparrot, gräslök, vitlök, örter, chili, kardemumma, kummin, valnötter, svartpeppar, soltorkade tomater, oliver eller ät färskosten helt naturell med bara lite flingsalt.

Vill Du ha tips på andra godsaker som passar fint nu på sommaren, så klicka Dig vidare till Bloggreceptboken.

Kokboken har premiär på nätet just idag och kan laddas ned helt gratis.

Där skriver jag och 19 andra av landets bästa matbloggar om våra favoriter på temat "Något köpt, Något lagat".

En del recept har mer kolhydrater än vad vi LCHF-are föredrar, men det finns  något som passar alla smakinriktningar.

Jag bidrar med ett recept på gravad älgstek, suveränt som tapas en varm sommarkväll.

Matjesmousse

  • 1 burk Matjessill
  • 1 dl Crème Fraiche
  • 1 dl Grädde
  • ½ dl Färskost
  • 1 dl finhackad Gräslök
  • 2 Gelatinblad
  • 2 msk Sillspad
  • Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär matjessillen i små tärningar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Krama ur och smält på svag värme i sillspadet.

Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor. Rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan Du blandar ner det. Då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden. Låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg. Eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar. Servera med kokt ägg, eller på en silltallrik.

Färskost

  • ½ liter Fjällfil
  • ½ dl Crème Fraiche
  • Havssalt

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning. Häll i kaffefilter och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt. Blanda i den smaksättning Du vill ha.

Jag tog 2 msk riven Pepparrot, 2 msk finhackad Gräslök och Flingsalt i min.

Rödvinssill med Kummin

  • Inlagd Sill, 2 filéer eller 120 gr avrunnen
  • ½ dl Rödvin
  • 5 cm Purjolök i strimlor
  • 1 msk Kallpressad Olivolja
  • 1 msk Tomatpuré
  • 1 tsk Balsamvinäger
  • 1 krm stött Kummin
  • Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger. Krydda med kummin och lite flingsalt. Rör ner purjolöksringar och sillbitar. Låt stå kallt till nästa dag för mer smak. Smaka av om Du vill ha mer kryddning.

Vitlökssill med Örter

  • 2 inlagda Sillfiléer eller 120 gr avrunnen
  • 1 dl Crème Fraiche
  • ½ dl Majonnäs
  • ½ pressad Citron
  • 2 msk finhackad Gräslök
  • 2 msk finhackad Persilja
  • 2 rivna Vitlöksklyftor
  • Några droppar Worcestersauce
  • Nymald Vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen. Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill. Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker. Smaka av om Du vill ha mer sälta.

Print Friendly

5 thoughts on “Silltips till Midsommar

  1. Rödvinssillen måste jag prova! Själv gör jag (så fort det ska vara sill med - jul, påsk, midsommar, typ) en citronsill som är helt suverän!
    Intressant det där med sockret, jag tänkte (såklart!) på det sist jag gjorde sillen om man kunde minska på sockret, för lagen är ganska söt. Men i citronsillen är det citron inte ättika - å andra sidan brukar det inte bli så mycket kvar att spara, haha!

    Receptet finns på min blogg om någon vill prova - det är ju snart midsommar har jag hört...

  2. Inläggsförfattare

    Det får du göra, Monkan 🙂 Brukar också göra en citronsill, det blir så syrligt och fräscht, tack för tips på ny variant.
    Äter man bara upp sillen inom några dagar, kan den göras med väldigt lite socker.
    Vi LCHF-are föredrar ju med tiden sånt som smakar betydligt mindre sött än vad de flesta gillar 🙂

  3. Ethel Loberg

    Din bild med sill på en blommig talrik fick mig att tänka på finsk sommarsoppa som just består av Koskenkorva i en blommig talrik.

    Glad missomar alla här!

  4. Pingback:

Kommentera