Grillsäsongen är här

Grillat med goda tillbehör

Nu är grillsäsongen i full gång. Jag har tur som har en god vän med både stuga vid vattnet och en rejäl, vedeldad utegrill. Där brukar vi ha riktigt fina middagar på varma sommarkvällar.

Såser och andra tillbehör är minst lika viktiga på våra middagar, det brukar bli många olika sorter.

Det viktigaste när man grillar, är att ge glöden tid på sig. Då slipper man osande, bränt kött och det behöver inte heller bli för torrt.

Ett knep är att bara ha rejäl glöd på ena halvan av grillen, där man sätter färg på kött eller fisk. Sen får det grilla färdigt på sidan om. Resultatet blir då mycket saftigt och gott.

På det sättet grillade jag en hel laxsida, som fick lite annorlunda smaker av mango och feta.

En hemgjord mangosås är betydligt godare och mindre söt än de köpta. Du kan utesluta honungen om du vill, men den ger fin färg till det grillade, utan att höja blodsockret nämnvärt.

Lite enklare än att grilla en hel fisk, är att trä upp godsaker på spett. Träspett får ligga i blöt några timmar innan, så bränns de inte så lätt.

Jag hade bitar av Fläskkarré, Halloumi, Lök, Paprika och Äpple på spetten. Köttet fick först marinera 2 dygn, då blir det extra gott.

Här nedan kommer ett recept på en marinad med äkta smaker, enkel att göra själv. Betydligt godare än flaskorna med färdig grillolja från affären.

Grillad Lax med Mango och Fetaost 

  • 1 Laxsida, gärna Ekologisk
  • 100 gr Fetaost
  • Ett paket djupfryst tärnad Mango
  • Saft av en Citron
  • 1 msk Honung
  • 1 Chili

Finhacka chilin. Mixa den tinade mangon med citronsaft, honung och chili.  Häll ner i en kastrull och koka under omrörning ca 10 min.

Putsa bort de vita hinnorna på laxen. Skär bort revbenen och dra ut ryggbenen med en pincett eller tång. Benen sitter i en rad längs den tjockaste delen på laxen, de är lätta att dra ut.

Salta och peppra båda sidor av laxen, lägg den på gallret med köttsidan neråt. Grilla ca 5 min. Vänd med hjälp av två stekspadar. Bred på mangosåsen och strö över finhackad Fetaost, så det blir jämnt fördelat över hela laxen.

Täck med ugnsfolie och grilla färdigt på riktigt svag värme i  20-30 min.

Grillmarinad till Fläsk, Kyckling eller Lamm

  • 3 msk kallpressad Olivolja
  • 1 msk flytande Honung
  • 1 pressad Citron
  • 1 riven Vitlöksklyfta
  • ½ dl finhackad Timjan
  • 1 tsk Worcestersauce

Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Lägg köttet som ska marineras i en påse. Häll över marinaden och förslut påsen.

Knåda runt köttbitarna lite så kommer smakerna åt överallt. Lägg i kylen i 1-2 dygn. Vänd några gånger under tiden.

Kryddsmör i Paprika

  • 100 gr rumsvarmt Smör
  • 3 Cocktailtomater
  • 2 msk finhackad Purjolök
  • 1 msk hackad Timjan
  • 1 krm Balsamvinäger
  • Cayenne
  • Havssalt
  • 2 små Paprikor

Rör ihop smöret med finhackad tomat och purjo. Smaksätt med kryddor och vinäger.

Skär av bladfästet på paprikan, ta ur kärnorna och pressa ner smöret med en sked. Lägg i kylen några timmar och skär skivor med en vass kniv.

Print Friendly

2 thoughts on “Grillsäsongen är här

Kommentera