Picknick i det gröna

Vad är väl härligare den här årstiden, än att ta med sig maten ut i naturen? Picknick har varit något jag varit förtjust i ända sen jag var liten. Minns termosar med varm choklad och smörgåsar på otaliga fisketurer och fjällvandringar.

Numer har jag börjat ta med mig lite mer rejäl mat än så på mina utflykter. Bra mat att ha med i ryggsäcken är en burk smakrik sallad eller kallskuret med en god röra till, lite ost och några kokta ägg. Då klarar man en dag på fjället eller i bärskogen utan problem.

Finns möjlighet till korvgrillning blir det ännu bättre, maten smakar aldrig så gott som vid en öppen eld. Säkert ett arv vi fått från våra förfäder på stenåldern.

En mugg med kaffe och kaffeost, på samiskt vis, blir ett riktigt gott fika medan veden blir till glöd. Här har jag hittat ett bra recept på just Kaffeost, så kan Du testa att göra själv.

 

Men en picknick kan vara närmare än så. Bara att ta med en korg med godsaker från någon delikatessbutik och sätta sig på en vacker plats, gör en vanlig lunchtimme till en upplevelse.

Har man ingen korg till hands, så blir några skivor rökt lax, en Brie och några cocktailtomater också en enkel njutning att ta med ut i naturen.

Sallad med Räkor, Mozzarella och Örtmajonnäs

  • 100 gr Räkor
  • 1 bit Mozzarella
  • Gurka
  • Cocktailtomater
  • Bladpersilja

Örtmajonnäs

  • ½ dl Majonnäs
  • 1 msk Crème Fraiche
  • 1 tsk pressad Citron
  • 1 msk hackad Dragon
  • 1 msk hackad Gräslök
  • Flingsalt och Vitpeppar

Rör ihop ingredienserna till örtmajonnäsen.

Gör i ordning salladen i en plastburk eller på en tallrik, plasta in och bär med ut i skogen. Bladpersilja, gurka och tomat håller sig fräscha längre, än om man har vanlig grönsallad i botten.

Ta med såsen i en burk för sig, så blir räksalladen ännu bättre.

Picknick vid sjökanten

  • Några sorter av kallrökt Korv och Kött
  • 1 kokt Ekologiskt Ägg med Kaviar
  • Lite goda Ostar och Oliver
  • Färskostfyllda, inlagda grönsaker
  • Några kvistar grönt för god smak och färg

Till dessert tog jag med små glas med Rysk yoghurt, utrört med lite grädde, med hemkokt körsbärskompott och rostade hasselnötter.

Print Friendly

2 thoughts on “Picknick i det gröna

Kommentera