Nytt nummer på måndag!

Måndagen den 7 maj kommer ett nytt nummer av Expressens LCHF-bilaga. Cathrine är på omslaget men inne i tidningen hittar du massor av mina recept.

Bland annat denna härliga smörgåstårta. Perfekt till studentbuffé till exempel!

LCHF-Smörgåstårta med lax och räkor

ca 10 bitar

  • 4 1/2 dl mald mandel
  • 1 1/2 dl pofiber
  • 6 dl riven lagrad ost
  • 
12 ägg
  • 6 tsk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • fyllning 1:
  • 4 ägg
  • 2 dl majonnäs
  • ett par knippor färsk dill
  • salt och peppar
  • fyllning 2:
  • 150 g rökt lax
  • 2 dl crème fraiche
  • 2–3 msk riven pepparrot
  • dekoration:
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl rysk eller turkisk yoghurt
  • 1 paket minisparrisar eller vanlig sparris
  • 300 g räkor, skalade
  • 150 g rökt lax
  • 1 knippa rädisor
  • 1 citron
  • dill
  • 1 påse machésallad
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Mal mandeln i mandelkvarn eller med rivskiva i matberedaren. Eller använd färdigt mandelmjöl.
  3. Vispa äggen pösiga och blanda under tiden den malda mandeln, fiberhusk, salt och bakpulver. Blanda sedan ner osten och äggen och låt stå en stund.
  4. Häll i en form klädd med bakplåtspapper. Min form är 20x25 cm stor ungefär. Använd annars två vanliga avlånga brödformar. Grädda i ca 30 minuter (20 minuter om du använder två formar).
  5. Låt brödet svalna och sedan kallna i kylen. Gärna över natten så blir det lättare att dela.
  6. Dela brödet/bröden så att du får 3 ungefär lika tjocka bottnar.
  7. Koka äggen och låt dem svalna. Mosa med majonnäsen och blanda ner hackad dill. Salta och peppra lite. Bred fyllningen på den nedersta bottnen. Lägg på nästa botten.
  8. Skär laxen i små bitar och blanda med crème fraiche och pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Bred fyllningen på andra bottnen och lägg på den översta delen av brödet.
  9. Blanda crème fraiche och yoghurt till toppingen och bred ut den så jämt som möjligt.
  10. Koka sparrisen ca 2 minuter och skölj i kallt vatten. Dekorera med sparris, räkor, laxen delad och formad till rosor (ej nödvändigt men snyggt). Skiva rädisorna och lägg runt kanten tillsammans med salladen. Skär små skivor citron och lägg på och dekorera med dill.

 

Print Friendly

Postad i Baka bröd, Reflektioner, Skaldjur den av .

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

2 thoughts on “Nytt nummer på måndag!

Kommentera