Har det alltid sett så här nyttigt ut?

 Ja, kanske på utsidan, men verkligen inte på insidan.

Jag minns ett tillfälle för massor av år sedan då jag jobbade för tidningen ELLE och skulle göra en intervju med hälsogurun på modet, då som nu, Sanna Ehdin.

Detta måste vara 15-20 år sedan och jag minns såväl hur hon då berättade för mig hur hennes meny såg ut.

Inget socker, inget bröd, ingen pasta osv. (känner ni igen det?).

Jag kommer såväl ihåg vad jag tänkte när jag gick där bredvid Sanna och tittade avundsjukt på hennes tjocka, blanka och glansiga hår.

-      Stackars henne, hur äter hon då, om hon inte äter godis, inte äter pasta, inte äter pizza?  Det var ju alla mina favoriter, tänkte jag.

Det jag frågade henne däremot var vad hon då åt istället för allt det där goda?

Jag äter allt det andra, var hennes svar. Alla grönsaker, alla frön, alla nötter, allt god fisk och lite kött, var hennes svar.

Det skulle kunna vara mitt svar idag. Men vägen dit var inte enkel.

Mitt möte med sockerberoende

För ett par år sedan drev jag en hälsokostbutik tillsammans med Ulrika Davidsson, Dietshop, på Östermalm i Stockholm.

Nåja, drev och drev. Hon ägde och jag jobbade där.

Vi hade fått storfrämmande i butiken, en av mina ikoner Bitten Jonsson virvlade in. Jo, det finns faktiskt inget bättre sätt att beskriva denna underbara och kloka person. Hon virvlar faktiskt.

Vi hade bokat en föreläsning med henne, massor av folk och stor uppslutning. Jag var egentligen bara där för att sitta med och lyssna av artighet. Jag hade hört Bitten förut och trodde att jag hade koll på läget.

Men denna gång lyssnade jag förmodligen på ett annat och bättre sätt, för denna gång slog bomben ned i skallen på mig.

Sockermissbrukare, jag??? Nä! Jo….

Jag hade alla symptom och stämde på pricken in på hennes beskrivning.

I min värld såg ju en missbrukare ut som en uteliggare i tunnelbanan, inte en snäll och prydlig medelålders kvinna som jag.

Den dagen förändrades mitt liv. Till det bättre får man väl tillägga.

De senaste tio åren har jag väl ätit 1-2 kanelbullar och en näve godis. Jag måste alltid vara försiktig extra försiktig med kakor, bullar, sushi, pasta och pizza. Jag är nämligen mer svag för kolhydrat i form av sådant, än socker.

Cathrine

En morot till, någon?

 

 

 

 

 

Print Friendly

Postad i Sockerberoende den av .

Om Cathrine Schück

Cathrine Schück, kock, matskribent, kostrådgivare och samtalsterapeut inom kost och hälsa. Finns till vardags på egen mottagning i Stockholm och nås lättast på www.schuck.se Just nu på Mallorca för att göra en ny bok tillsammans med kollegan Maria Helander, som ska handla om Mindfull eating – att äta med eftertanke.

Kommentera