Primaten har öppnat i Uppsala

I vinter har jag haft ett riktigt roligt uppdrag, jag har nämligen debuterat som receptkonsult i restaurangbranschen.

Det är nu 12 år sen jag senast lagade mat i ett restaurangkök, så det var fantastiskt kul att få bli inblandad i projektet kring en nystartad restaurang.

Jag var under mina 18 år i branschen med och startade upp flera restauranger från grunden, så de här kunskaperna hade jag liksom med mig i bagaget.

Lars Fahlén i Uppsala hittade min blogg i höstas och tog kontakt med frågan om jag var intresserad att skapa recept till hans snabbmatsrestaurang Primaten, som serverar lunch på LCHF/Paleo-vis. Det är Sveriges första restaurang som serverar bara naturlig, ekologisk mat helt lagad enligt LCHF eller Stenålderskost.

En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.

Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt och rotfrukter.

Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen.

Jag tackade förstås ja direkt, för på det här sättet kan jag vara delaktig i arbetet med en restaurang, även om min rygg gör att jag inte kan jobba med det själv.

Lars mål är att tillsammans med sina duktiga medarbetare kunna sprida riktigt bra matkultur, med närproducerade råvaror som bas. Förhoppningsvis kommer fler Primaten-restauranger snart att dyka upp i en stad nära Dig.

Min del i det hela är att sitta hemma vid datorn och skriva ihop recept som är så goda, lättlagade och med så lite kolhydrater som möjligt. Något jag ju hållit på med via min blogg Birgitta Höglund's Mat i snart 3 år nu.

De här muffinsen är en kombination av våra idéer, som vi experimenterade fram vid ett möte i Lars kök i vintras.

Perfekta som frukost, mellanmål, utflyktsmat, reskost eller som lunch eller middag med en god sallad. De är goda att äta både varma och kalla, jag hade med några som färdkost på tåget hem.

Primatens Köttfärsmuffins 12 st

  • 250 gr nötfärs av gräsbeteskött
  • 50 gr varmrökt bacon eller sidfläsk
  • 3 msk smör
  • ½ tsk Worcestersauce
  • 1 tsk chiliflingor
  • havssalt och nymald svartpeppar

Skär baconet i små tärningar. Bryn tillsammans med köttfärsen i smöret.

Krydda och låt fräsa tills det fått lite färg. Gör under tiden äggstanningen.

Äggstanning

  • 8 ekologiska ägg
  • 1½ dl grekisk yoghurt
  • havssalt och nymald vitpeppar
  • 3 dl riven cheddar

Vispa samman ägg, yoghurt och kryddor. Osten ska sen vara på toppen av muffinsen.

Smörj en muffinsform av teflon med kallpressad olivolja. Det ska vara en form med plats för 12 muffins.

Har Du ingen sån, så går det att grädda fyllningen i dubbla bullformar.

Fördela köttfärsen i formarna, ca två matskedar i varje. Fyll på med äggstanningen, inte ända upp till kanten.

Täck formarna med riven ost och garnera med till exempel en halv Cocktailtomat, strimlad Paprika och färsk Oregano.

Grädda muffinsen på 175° i 30-35 minuter, tills äggstanningen stelnat och de fått lite färg

Print Friendly

2 thoughts on “Primaten har öppnat i Uppsala

Kommentera