Tapastips

_

Är hemma i Sverige på en snabbvisit, blir bara en vecka den här gången. Från Turkiets värme kastades jag rätt in i Jämtlands iskalla vindar och snöstorm. Kan lova att mina leder inte var glada åt den förändringen, veckan har varit minst sagt stel och värkfylld.

Men snart flyger jag iväg till Gran Canaria tillsammans med ett helt gäng träningssugna, på årets Zumbaresa med Anna Hallén. För min egen del blir det ingen Zumba, den träningen är för häftig, men Pilates, bergsvandring och Annas intressanta föreläsningar kommer jag att njuta av i fulla drag.

Jag ska i år ha en liten Tapaskurs på resan. Blir så kul att få visa deltagarna hur enkelt det är att göra goda tilltugg till ett glas vin, som dessutom är riktigt nyttiga.

Jag bjuder på några av recepten idag, så Du kan njuta av lite lyxiga tilltugg till helgen.

Frasig Fiskfilé 4 port

  • 100 gr torsk eller annan vit fisk
  • 1 ekologisk äggvita
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 tsk svartkummin
  • havssalt och nymald vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 msk kallpressad olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor. Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. B

landa sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av. Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Servera med Kanarisk Mojo / Paprikasås att doppa fisken i.

Fyllda Ägghalvor 4 port

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aiioli, tomater och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva. Servera med några olika korvar och skinkor.

Ostgratinerade Champinjoner 4 port

  • 8 st champinjoner
  • 3 msk smör
  • ½ dl finskuren purjolök
  • 1 tsk hackad, färsk timjan
  • 1 dl riven manchego eller annan god ost
  • 1 vitlöksklyfta
  • några droppar citronsaft
  • havssalt och nymald vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar. Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform. Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Follow on Bloglovin
Print Friendly

5 thoughts on “Tapastips

  1. Pingback:

    Rökt Lax och Äggsmör med Pepparrot « Birgitta Höglund´s Mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>