Chicken Wings på nytt sätt

Här i Turkiet finns många spännande rätter på den populära kycklingen.
Kycklingvingar är mycket goda, det är en hel del saftigt kött på dem. De uppskattas mycket här, eftersom de är så feta. Turkarna tycker mycket om fett kött, det syns verkligen i slakteributikerna.

Det finns både marinerade vingar eller naturella att köpa hos slaktaren. På Altinbicak Et, vid korsningen nedanför Saluhallen, hittade jag små schnitzlar av den grövre delen av kycklingvingen. Den var kluven mitt emellan benen, men inte helt igenom, sedan utvikt och tillplattad.

Jag hittade på en lite annorlunda panering till schnitzlarna. Kokos och curry gjorde att de blev väldigt frasiga och smakrika. De blev huvudingrediensen i en matig sallad med stekta bananer av den ursprungliga sorten. De är stora, lite
kantiga och mycket aromatiska. De kallas för vilda bananer och har vuxit här i många generationer. Det var bananer liknande de här, som våra förfäder åt, innan våra dagars sockerfyllda odlades fram.

Kokos, curry och banan är smaker som passar mycket bra till kyckling och tillsammans med chilidressing blev det en riktig smaksensation.

Kokospanerade Kycklingschnitzlar

  • 500 gr kycklingvingar (Pilic Kanadi)
  • 1 dl kokos (Hindistan Ceviz)
  • 1 msk curry (Köri)
  • havssalt (Deniz Tuz)
  • smör (Tereyagi) till stekning

Häll kokos, curry och salt på en tallrik, blanda väl. Skär schnitzlar eller panera vingarna hela i kryddblandningen, tryck till så det fastnar ordentligt runtom.
Lägg på en tallrik och låt stå en stund, så fastnar paneringen bättre.

Bryn 3 msk smör i en stekpanna och stek kycklingen några minuter på varje sida på medelvärme. Var lite försiktig så de inte bränns. Efterstek 5-10 minuter på svag värme beroende på tjocklek, så de blir helt genomstekta.

Ta upp vingarna och lägg på ett fat och stek även skivor av bananer i smör.
Till salladen blev det en lite het majonnäsdressing med chiliflingor (Pul Biber), purjolök (Pirasa) och granatäppelvinäger (Nar Eksisi) som smaksättning.

Chilidressing

  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk grädde
  • ½ dl finhackad purjolök
  • ½ tsk chiliflingor
  • ½ tsk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger
  • havssalt

Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Låt den stå i kylen en stund, så mognar smakerna fram.

 

Print Friendly

2 thoughts on “Chicken Wings på nytt sätt

  1. lotteschioler

    Det här låter gudagott! Ska pröva alltihop i kväll!
    Ska genast plocka fram en påse vingar från frysen!
    Få se om jag lyckas förstå hur de ska delas.......;)

Kommentera