Äggtoddy och passionsfruktstryffel

Idag bjuder jag på två små njutningar till påskfirandet. Äggtoddy var en drink som vi alltid fick till påsk när jag var liten. Mamma och pappa med cognac, jag och min syster med pressad apelsin.

En tradition som jag gärna delar med mig av. Efter en dag i skidbacken eller när Du kommit in efter en långpromenad, är det här en riktigt god och nyttig drink. Eller kanske vill du njuta den som en liten dessert efter all påskmat.

Äggtoddy för vuxna

  • 2 ekologiska äggulor
  • 1 tsk honung eller sukrin
  • 2 msk grädde
  • 1 msk cognac

Vispa gulor och vald sötning riktigt hårt.  Låt grädden få ett snabbt uppkok, vispa ner den i äggsmeten. Vispa så ner cognac, häll upp i ett litet fint glas. För en barnvänligare variant, byt ut cognacen till lika mycket färskpressad apelsin.

Passionsfruktstryffel

En liten, mörk chokladtryffel är det som passar oss LCHF-are bäst i påskägget. Den här är min favorit, med en intensiv passionssmak. Det behövs bara en liten bit till kaffet på maten, smaken sitter kvar länge.

  • 100 gr 70-80% mörk choklad
  • 20 gr ekologiskt kokosfett
  • ½ dl + 2 msk grädde
  • 2 passionsfrukter
  • 2 msk vatten
  • 2 dl ekologiska kokosflingor
  • ev. 1 msk honung eller surkin

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull. Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram. Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosfett över vattenbad.  Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite. Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Smaka av om du vill ha lite extra sötma från honung eller sukrin, det lyfter fram passionsfruktssmaken mer.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter. Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp. Vispa tills chokladen blivit fluffig. Ställ in i kylen 20 minuter igen.

 

Print Friendly

2 thoughts on “Äggtoddy och passionsfruktstryffel

Kommentera