Vitkålsgratäng med varmrökt fläsk och hemgjord ketchup

De flesta av läsarna på min blogg har nog förstått vid det här laget att jag är väldigt förtjust i varmrökt sidfläsk, det är något som förekommer ofta i mitt kök. Enligt min mening är sidfläsk betydligt godare än bacon. Kilopriset blir också lägre och framförallt innehåller fläsket mindre tillsatser än bacon.

Tyvärr har många baconsorter en hög halt av tillsatta ämnen, både för smak och konsistens. Konstgjord rökarom är väldigt vanligt, det finns till och med i ekologiska sorter. Socker används också för att förhöja smaken och göra de sladdriga skivorna fastare.

När jag var på Cypern häromåret upptäckte jag att de till och med hade glutamat i många sorter, så var uppmärksam på det när du är utomlands. Det märks ibland tydligt att bacon innehåller mycket som inte borde vara där. När man steker vissa sorter blir det mycket vätska kvar i pannan och skivorna blir väldigt små.

Varmrökt sidfläsk är en vara som ofta tillverkas av de små, lokala charkuterierna så det handlar jag ofta. På det sättet gynnar jag både det lokala mathantverket, samtidigt som jag får äta riktigt god mat. Titta förbi i charken nästa gång du är ute och handlar, det kanske finns nån duktig mathantverkare även nära dig.

I den här veckans recept kombinerar jag det goda fläsket med mild, svensk vitkål, som säljs väldigt billigt. Satsa på våra inhemska grönsaker nu på vintern, det är bra både för plånboken och miljön.

Receptet är enkelt att omvandla till en större gratäng för hela familjen.


Gratinerad Vitkål med rökt Fläsk och Tomat 1 port

  • 2 dl strimlad Vitkål
  • 50 gr Varmrökt Sidfläsk
  • 1/4 grön Paprika
  • 2 msk Smör
  • 1 dl Grädde
  •  1 tsk Tomatpuré
  • Paprikapulver
  • Timjan
  • Nymald Vitpeppar
  • Ev. lite Havssalt
  • ½ Tomat
  • ½ dl riven Prästost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat fläsk. Blanda ner
tärnad paprika och tomatpuré efter en stund. Krydda med paprika, timjan och peppar. Tillsätt grädde och låt puttra några minuter. Smaka av om det behövs lite salt, annars är fläsket rätt salt i sig.

Häll över i en ugnsfast form. Skär tomaten i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda i 200° i 10-15 minuter.

Kryddig Tomatketchup

  • 250 gr Tomater
  • 5 cm av det vita på en Purjolök
  • 50 gr Smör
  • 1/4 Ekologisk Grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl Vatten
  • 1 dl Tomatpuré
  • 2 msk Balsamvinäger
  • 2 tsk Chiliflingor
  • 1 tsk Worcestersauce
  • 1 tsk Honung
  • 1 skivad Vitlöksklyfta
  • 1 krm stött Kummin
  • 1 krm malda Nejlikor
  • Havssalt

Skär tomaterna i bitar och strimla purjon. Fräs i smöret tillsammans med tomatpurén.

Tillsätt alla övriga ingredienser, koka upp och låt puttra i 30 minuter på svag värme.

Mixa ketchupen direkt i kastrullen, låt puttra 15 minuter till.

Smaka av om Du vill ha mer syra, sötma eller sälta.

Häll upp på rengjorda burkar, skruva på locket och låt svalna. Förvara i kyl.

Print Friendly

2 thoughts on “Vitkålsgratäng med varmrökt fläsk och hemgjord ketchup

Kommentera