Birgitta Höglund i P1 & hennes inlagda sill

Skönt att intervjuaren frågar om Birgitta äter mer kött än andra... så då var den frågan utredd! Säkert dock inte för gott 🙁

Lyssna på inslaget i P1 här. Mycket bra svarat Birgitta, klokt och sunt om LCHF! Livsmedelsverket som svarar efteråt leverar tyvärr inga nyheter.


Här bjuder Birgitta också oss läsare på ett recept och reflektion... 

Heminlagd sill är väldigt gott till påskens buffé, gör den några dagar innan så kommer smakerna fram ordentligt. Den köpta sillen har oftast tyvärr alldeles för mycket socker. Gör man sillen själv kan man dra ner rätt rejält på sötman.

Min inläggning håller sig därför inte lika länge som butikernas. Både salt och ättika har en konserverande effekt, men jag rekommenderar att du äter upp den här sillen inom en vecka. Och det brukar inte vara nåt problem 🙂

Jag gjorde en egen version av den klassiska 1-2-3-lagen, som jag lärde mig att använda när jag jobbade som kallskänka.

Den innehåller 1 del Ättika, 2 delar Socker och 3 delar Vatten.

Jag tar numer istället 1½ dl Ättika, 1 dl Honung och 3 dl Vatten. Den här varianten blir riktigt god, när man inte vill ha en för söt inläggning. Föredrar du en lite sötare sill, så ta den större mängden sötning i receptet.

Sillen drar inte åt sig så mycket av honungen om du väljer att använda den, det mesta stannar i spadet. Är du mycket känslig för socker eller har diabetes, använd då sukrin istället.

Inlagd Sill

  • 4 urvattnade saltsillfiléer
  • 1½ dl ättika
  • 1-1½ dl honung eller sukrin
  • 3 dl vatten
  • 1 rödlök
  • 1 morot
  • 10 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har Du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller också använder Du den som bas i t.ex Senapssill, Örtsill, Rödvinssill, Citronsill eller någon annan favorit.

Ta upp bitarna ur lagen och låt dem rinna av innan du blandar med smaksättningen.

Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först, annars blir det en smaklös och tråkig anrättning.

Ett stort fel i många recept, är nämligen att det inte står att sillen ska läggas in i ättikslag först, innan den blandas med olika smaksatta såser.

Print Friendly

Postad i Fisk den av .

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

5 thoughts on “Birgitta Höglund i P1 & hennes inlagda sill

  1. Pingback:

  2. Ethel Loberg

    Å va trevligt att få höra Dig Birgitta i radion. Du gav verkligen "mogna" svar till programledarens återkommande försök till upphåsade frågor, som tjôtet om "fettdoktor" som Du så galant ignorerade samt försöket att pådyvla LCHF om övermängd av protein. Hon fick verkligen inte in ett enda nålstick, härligt att höra hur Du riktigt ägde intervjun.

    Idag gjorde jag Din Gratinerad vitkål med rökt fläsk, sååååå gott och mättande. Tack för den!

Kommentera