Långsemester i Alanya

Det är i år den 9e vintern som jag och min Särbo L, blir Sambo nere i Turkiet.

Eftersom jag är sjukpensionerad, så kan jag vara borta flera månader varje vinter och rehabilitera mig i värmen.

Vi får ofta frågan därhemma, vad vi gör hela dagarna på en långsemester. Många tror att man lever som på en charterresa i 1-2 månader och tillbringar den mesta tiden i en solstol eller vid en bardisk.

Men vi lever ju faktiskt ungefär som hemma. Fast med den skillnaden att det blir mycket fler och längre promenader. Vi lagar också riktigt bra mat på mycket fina råvaror.

Det går även en hel del tid till att laga maten och sköta inköpen av alla råvarorna på olika marknader och butiker.

Men det är kärt besvär, en av anledningarna till att jag trivs så bra här i Turkiet.

Jag skriver sen ett år även en matkrönika, Swedish Chef in Alanya, i en turisttidning som kommer ut på Engelska och Holländska.

Där skriver jag om mat på lokala råvaror som lätt lagas till på en tvåplattors hotellspis.

Idag bjuder jag på ett recept på en av mina favoriter här nere. Akdeniz Yoghurtlu Kebap.

Köttgryta med yoghurt från Medelhavet 2 port

  • 150 gr biff
  • 1 liten aubergine
  • 1 röd och 1 grön paprika
  • 2 skållade, skalade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl rödvin
  • 1 msk Ajvar Relish
  • 3 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • Havssalt och svartpeppar
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 msk olivolja

Strimla köttet fint. Skär aubergine, paprika och lök i smala strimlor och tomaten i mindre bitar.

Bryn smör och olja och stek köttet så det får färg. Salta, peppra och strö över örterna.

Häll över i en gryta och stek grönsakerna i omgångar i resten av smöret, och häll dem över köttet.

Rör om och låt puttra tillsammans med vin och ajvar i en halvtimme. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Servera med yoghurten utrörd med oljan och lite havssalt. Bladpersilja och Gurka är gott till.

Print Friendly

Kommentera