Kålsoppa med varmrökt sidfläsk

Jag fortsätter på förra veckans tema, mat för tunna plånböcker. Kål är den billigaste grönsak vi kan tänka oss på vintern. Soppa gjort på kål är dessutom rena hälsosoppan.

Det finns till och med de som bantar med kålsoppa. Har hört om en del olika varianter. Att man får äta så mycket mager kålsoppa med inslag av pulversoppa man vill.

Eller obegränsat med kålsoppa och ½ kg kött en dag, för att nästa få äta 8 bananer till, mellan sopptallrikarna.

Så håller det på i 7-21 dagar. Man blir alltså rejält undernärd och tappar därför ett antal kilon. Som sen snabbare än ögat sätter sig på kroppen igen. Plus några kilo till, eftersom kroppen ställt in sig på svält.

Min soppa är betydligt hälsosammare. Jag tillsätter både smör och fläsk, för att den ska bli riktigt god och nyttig. Med en rejäl klick crème fraiche på toppen, så håller sig kroppen mätt och nöjd länge.

Kålsoppa med varmrökt sidfläsk - 4 portioner

  • ½ liter strimlad vitkål
  • 1 skivad gul lök
  • 1 morot i strimlor
  • 1 stor tomat i tärningar
  • 100 gr strimlat varmrökt sidfläsk
  • 3 msk smör
  • 2 msk ekologiskt buljongpulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk torkad timjan
  • Havssalt och nymald vitpeppar
  • 1 liter vatten

Bryn fläsk och kål i smöret i fem minuter, utan att det får för mycket färg. Tillsätt lök och morötter, fräs fem minuter till.

Rör ner tomatpurén och låt fräsa med en stund, så blir det mildare tomatsmak. Blanda ner tomater, buljongpulver, balsamvinäger och kryddor.

Låt puttra lite till, innan du häller i vatten. Koka upp och låt sen sjuda på svag värme i en timme. Servera med en klick crème fraiche.

Print Friendly

6 thoughts on “Kålsoppa med varmrökt sidfläsk

  1. Ethel loberg

    Birgitta, Du är en klippa, som får till den gamla kålsoppan att bli något nytt och spännande, och långkok igen. Anar jag måntro Din kötfärssåseffekt? Nu blir det en till receptlapp i mitt köksskåp. Tack för dä!

    1. Inläggsförfattare

      Tack, Ethel 🙂 De flesta grytor och soppor blir så otroligt mycket godare av att koka länge, mörheten på både kött och grönt blir nåt helt annat än vid en kvarts kokning, som många av mina kollegor inom matskrivandet rekommenderar. Tänk i kokböcker där det står; Koka såsen fem minuter så mjölsmaken försvinner... Vilka hemska recept det är.

  2. Kålssoppa utan fläsk får det bli för min del!! 😛
    För mig blir det inte bara billig mat - det blir nästan gratis!! Mannen i mitt liv har fyllt jordkällaren med egenodlad vitkål, lök, morötter mm, så jag klagar inte!! 😀

Kommentera