Turkisk lammgryta

Lammkött är mycket bra mat, både här i Turkiet och hemma i Sverige.

Lammen får gå ute och beta sin naturliga föda på ängarna hela sommaren. Köttet innehåller därför bästa möjliga fetter och andra näringsämnen.

Lammgrytor av olika slag är populärt på genuina Turkiska restauranger. Men det blir riktigt bra att laga till hemma i ett litet hotellkök, om man köper fina råvaror.

Jag köper centimeterstora tärningar av lammlår, som slaktaren skär till medan jag väntar. På det viset blir det här också riktig snabbmat. Skönt att laga till något snabbt, när man kommer hem till lunchen efter en lång promenad längs havet.

Liran står i 3,65 nu, så köttet till den här rätten kostar under 40 kronor. Priset ute på en liknande rätt ligger på ca 100-140 kr per person.

Turkisk Lammgryta för 2

  • 300 gr små bitar av lammlår
  • 2+2 msk smör
  • 1 liten aubergine
  • 1 röd spetspaprika
  • 1 grön spetspaprika
  • ½ gul lök
  • 1 tsk oregano
  • ½ tsk mynta
  • ½ tsk chiliflingor
  • havssalt

Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smör, krydda med salt och chili, häll över i en gryta. Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.

Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en sallad på gurka, tomat, avocado, dill, citron och kallpressad olivolja. En klick turkisk yoghurt smakar gott till grytan.

Print Friendly

Kommentera