Medelhavskost och fisk

Medelhavskost är ju enligt många synonymt med fisk och grönt. Visst stämmer det till viss del, även om intaget av kött, ost och smör också är väldigt stort här i Turkiet.

Tyvärr är Medelhavet på väg att bli utfiskat, så det är numer bättre för miljön att oftare äta av de djur som föds upp på land.

Men då och då njuter vi förstås även av fisk på våra resor. Särskilt den här feta, fina Cipuran eller Guldbrax som den heter på Svenska, har blivit en favorit.

Att äta fet fisk minst 3 gånger per vecka gör också att kroppen mår gott, då den får i sig mer omega-3. Äter man dessutom kött från gräsbetesdjur och ekologiska ägg, så blir balansen mellan omega-3 och omega-6 på en betydligt bättre nivå.

Smörstekt Fisk med Örter och Citron

  • 2 Cipura/portionsfiskar à 350 gram
  • torkad timjan
  • chiliflingor
  • havssalt
  • 1 msk olivolja
  • 3 skivor citron
  • 3 msk smör

Skölj fisken ordentligt. Skär snitt längs sidorna, gnid in med olja. Krydda ordentligt med salt, timjan och chili, in och utvändigt. Lägg halverade citronskivor och hälften av smöret i fisken. Låt stå i kyl några timmar, så smakerna dras in i köttet.

Bryn resterande smör och stek fisken 3-4 minuter på varje sida. Ös fisken med smöret, som smälter ut under stekningen. Dra panna åt sidan och låt fisken ligga kvar och dra sig en stund, så blir den inte för torr.

Servera fisken med det brynta smöret över med morötterna till. Lite rucola, bladpersilja och cocktailtomat blir goda tillbehör.

MORÖTTER MED DILL OCH VALNÖT

  • en stor morot
  • 1 msk finhackad dill
  • 3 färska valnötter
  • 2 msk smör
  • några droppar citronsaft
  • havssalt

Skär morötterna i stavar och koka i saltat vatten. Knäck och hacka nötterna, finhacka dillen. Häll av vattnet från morötterna, lägg tillbaks i kastrullen och värm med smör, dill, citron och valnötter en liten stund. Smaka av om det behövs mer salt.

Print Friendly

4 thoughts on “Medelhavskost och fisk

  1. Hej. Kommer inte in på administrationssidan, så jag har inte kunnat ändra i receptet.
    Här kommer fortsättningen på receptet, som tyvärr föll bort:

    Bryn resterande smör och stek fisken 3-4 minuter på varje sida. Ös fisken med smöret, som smälter ut under stekningen. Dra panna åt sidan och låt fisken ligga kvar och dra sig en stund, så blir den inte för torr.

    Servera fisken med det brynta smöret över med morötterna till. Lite rucola, bladpersilja och cocktailtomat blir goda tillbehör.

Kommentera