Köttbullar med Gräddstuvad Purjolök

Idag kommer ett till recept från mina resor till Turkiet. Köttbullar med lite annorlunda tillbehör.

Jag köper alltid nymalen färs direkt hos slakteributiken. Den smakar så väldigt mycket bättre, än den färs som säljs i så kallat "skyddande atmosfär" i butikerna i Sverige.

Varje slaktare har sina utvalda gårdar som de köper köttet från, som kund vet man då att det är kött från gräsbetande djur i närområdet.

Billigare köttfärs finns på lågprisbutikerna, men då kommer den istället från stora djurfabriker runtom i Turkiet.

Tillbehöret till köttbullarna blev en nykomling i mitt kök. Har aldrig gräddstuvat purjolök med citron i tidigare, men det kommer jag absolut att göra igen.

Köttbullar med Gräddstuvad Purjolök 2 port

  • 250 gr nötfärs
  • ½ dl grädde
  • 2 msk ekologisk majonnäs
  • ½ tsk fiberhusk
  • Havssalt och nymald vitpeppar
  • 3 msk smör

Blanda snabbt ihop färsen med fiberhusk, grädde och majonnäs. Smaksätt med salt och peppar. Låt stå en stund för att svälla, forma sen till stora köttbullar.

Stek i brynt smör, skaka pannan lätt efter en halv minut så bullarna får en jämn stekyta runtom. Stek på det här viset i ett par minuter, då behåller köttbullarna sin runda form.

Stäng av värmen och låt eftersteka cirka fem minuter, skaka pannan ytterligare någon gång.

Gräddkokt Purjolök

  • 2 dl strimlad purjolök
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk pressad citron
  • Havssalt och nymald vitpeppar

Strimla och skölj purjolöken, det blev ca 3 dl färdigskuren.

Bryn lätt i smöret, utan att den får för mycket färg, under några minuter. Pressa över citronsaften och krydda med salt, peppar och socker.

Häll på grädden och låt puttra tills stuvningen tjocknar i 10-15 minuter. Servera med nystekta köttbullar, kokt Blomkål och lite Sallad.

Print Friendly

One thought on “Köttbullar med Gräddstuvad Purjolök

  1. Pingback:

Kommentera