Ugnsstekt Sill med Purjolökssås och Lingon

Sill med Purjolökssås 1-2 port

  • 2 urvattnade filéer Norsk Saltsill
  • 10 cm Purjolök
  • 1 ½ dl Grädde
  • 1+1 msk Smör
  • Havssalt och nymald Vitpeppar
  • Riven Muskot

Strimla purjolöken i centimetertjocka, sned skivor. Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör. Krydda med lite salt, mer av peppar och muskot.

Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, i 10-15 minuter.

Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över. Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Koka under tiden majrovan mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och lägg i en klick smör. Servera sillen med majrovan och en klick lingonsylt. En kvist persilja ger fin färg och smak till.

Lingon till sill är en gammal klassiker för vissa, faktiskt riktigt gott.

1 liter färska eller frysta lingon kokas med 2 msk vatten på svag värme i 10 minuter.

Rör då och då så bären inte bränns fast. Ta från värmen och rör ner ½ dl björksocker. Rör några gånger medan sylten svalnar.

Xylitol, eller björksocker som det heter i hälsokostbutiken, är en produkt som inte höjer blodsockret lika mycket som vanligt socker.

Bra för diabetiker och oss som äter lågkolhydratmat. Det ger inte heller någon bismak, som många andra sötningsmedel.

Print Friendly

Kommentera