Oxfilégratäng

Att tillaga mat i ugn är ett enkelt sätt att alltid lyckas och där sås och köttet är färdigt samtidigt. Under tiden det sköter sig av sig själv i ugnen så kan du koncentrera dig på salladen eller om du vill göra till exempel blomkålsmos eller broccolimos. Du kan också välja att göra rostade grönsaker till som du bara ställer bredvid oxfilégratängen i ugnen.

  • 500 gram Oxfilé
  • 200 gram färska champinjoner
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt och peppar

Sås

  • 2 st gula lökar
  • 4 dl grädde
  • 2 msk rött vin
  • 2 msk köttfond
  • 2 msk smör
  • 2-3 dl västerbottenost

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en ugnsfast form. Skär oxfilén i centimetertjocka skivor. Stek filén i smör, salta och peppra. Filén ska bara få en fin yta då den sen ska gratineras. Lägg filén i formen.

Skär svampen i mindre bitar och stek till fin färg i smör. Häll över filéerna. Finhacka lök och stek även den i smör. Du behöver inte diska pannan mellan stekningarna. Häll på grädde, vin och fond på löken och låt koka ihop till en krämig sås. Den finhackade löken kommer att fungera som redning.

Riv osten.

Häll såsen över köttet och svampen och toppa med den rivna osten.

Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills osten smält och fått en vacker gyllenbrun färg.
Hämtad från Anna Halléns storsäljare LCHF för kvinnor 

Print Friendly

One thought on “Oxfilégratäng

Kommentera