Moussaka

En grekisk favorit med en mild smak av kanel. Helt underbart gott och enkelt att göra dubbel sats så du har rester att ta med i lunchboxen. Moussakan är nästan godare dagen efter och enkelt att snabbt värma upp. Jag kryddar gärna med lite extra kanel, medan andra helt väljer bort kanelen.

(4 portioner)

  • 2 st auberginer
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 gr köttfärs eller kycklingfärs
  • 4 msk smör
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl vispgrädde
  • Svartpeppar
  • Örtsalt

Sås

  • 2 tsk kanel
  • 2 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 äggulor
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl Gräddost till gratinering

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginen. Salta skivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt plåten i mitten av ugnen och grädda i 15 min. Under tiden så skala och hacka lök och vitlök och stek i smör på medellåg värme. Löken ska bli mjuk men inte få färg. Lägg färsen i pannan med löken och öka värmen. Stek till färsen fått fin färg. Häll på de krossade tomater och vispgrädden och låt koka ihop i 10 - 15 minuter. Salta och peppra efter smak.

Blanda allt till såsen i en kastrull och värm till osten har smällt. Riv gräddosten.

Varva köttfärs, ostsås och auberginskivorna i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager riven gräddost. Gratinera i tills osten fått färg ca 40-45 minuter.

Servera gärna moussakan med tzatzikin och en grekisk sallad.
Hämtad från Anna Halléns storsäljare LCHF för kvinnor 

Print Friendly

3 thoughts on “Moussaka

  1. Pingback:

  2. Monika

    Gjorde denna till dotterns kalas och den blev en dundersuccé - SJUKT GOD!!! MEN trots att jag hade aubergineskivorna i ugnen länge så blev den jättevattnig. Även vid andra försöket idag. 🙁

Kommentera