Klaras bästa jul!

Min bästa jul KAN vara denna. Det är i alla fall det jag hoppas på. En bra jul för mig innebär lugna dagar med mycket umgänge, lagom med mat som jag mår bra av och så lite stressmoment som möjligt. Anledningen till att denna julen kan bli den bästa är att jag i år litar på mig själv. I skrivandes stund är det lite drygt en vecka kvar till julafton och jag har obesvärat kryssat mig fram mellan lussebullar och pepparkakor. Ett par pepparkakor har jag ätit, men helt inom ramen för min plan och utan några våndor. Jag inser naturligtvis att prövningarna kommer att bli större än så men min insikt av vad jag mår bra av är numera större. Därför kommer jag att njuta i fulla drag av lax, egna sillar, ägg i olika skepnader, olika gröna tillbehör och några goda get- och fårostar.

Jag ska ge er ett recept på chokladkulor gjorda på kokos och utan de sedvanliga havregrynen. Dessa kulor har jag provat ett par gånger i höst och nu till jul lyxar jag till det och doppar dem i mörk choklad. Dessutom får du ett recept på laxrullar, ägghalvor och en grönkålspesto.

Jag firar i år jul i huvudstaden, men annars bor jag på den skånska landsbygden, i Svedala som ligger 2 mil utanför Malmö. Skönt att inte ha julen hemma nu när vi håller på att bygga ut köket. Min förhoppning är att dra igång matlagningskurser och kostkurser i början på det nya året. Men innan dess ska vi ha en lugn, god och skön jul!


Chokladbollar

  • 100 g smör
  • 100 g kokosflingor
  • 1-2 msk honung eller sukrin
  • 3 msk kakao
  • 2 msk kallt kaffe
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 100 g mörk choklad

Låt smöret stå framme i rumstemperatur så att det blir mjukt. Blanda smör, kokosflingor, det söta, kakao, kallt kaffe och vaniljpulver till en smet. Det söta kan uteslutas om man så vill.

Forma till bollar och låt svalna i kylskåpet. Smält under tiden chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa chokladbollarna i den smälta chokladen och låt rinna av på ett smörgåspapper. Garnera med hackade nötter eller lite kokosflingor.

Laxrullar

  • 1/2 påse rucola
  • 100150 g philadelphiaost
  • 1/2 tsk färskpressad citronsaft
  • 1 msk riven pepparrot på tub eller burk
  • svartpeppar
  • 150 g rökt lax i skivor
  • 50 g sesamfrön

Mixa rucola och philadelphiaost och blanda i citronsaft och pepparrot. Smaksätt med lite svartpeppar. Lägg laxskivorna lite omlott på ett ark med plastfilm. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Lägg i frysen cirka 30 minuter. Rulla i några matskedar svarta eller vita sesamfrön och skär i 23 centimeter tjocka skivor.

Fyllda ägg

  • 6 ägg
  • 1 liten rödlök eller 1/2 stor rödlök
  • 1/2 dl kesella, 10 %
  • 1 burk (100 g) stenbitsrom
  • 1 stor knippa dill
  • svartpeppar

Koka äggen 7–8 minuter. De ska vara hårdkokta. Hacka rödlöken mycket fint och blanda med kesellan och rommen. Låt äggen ligga i kallt vatten när de är färdigkokta och skala och dela dem sedan. Pilla ut äggulorna och mosa dem. Blanda de mosade äggulorna med kesellan och rommen. Hacka dillen, spara några vippor till dekoration, och rör ner i smeten. Smaksätt med peppar. Lägg en klick i varje ägghalva och dekorera med dillvipporna.

Grönkålspesto

  • 2 dl sköljd och strimlad grönkål
  • 1 dl valnötter eller pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 dl olivolja

Mixa med mixerstav till en lagom slät pesto. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer olivolja.


När Klara Desser inte skriver här, skriver hon på sin LCHF-blogg.

Print Friendly

Kommentera