Hemgjord Majonnäs och Aioli

Hemlagad Majonnäs

  • 2 Ekologiska Äggulor
  • 1½ tsk osötad Senap
  • ½-1 krm Havssalt
  • Lite nymald Vitpeppar
  • 1 tsk Vit Balsamvinäger
  • Några droppar Worcestersauce
  • 2 dl Rapsolja, inte kallpressad, den är för stark

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan Du hälla i större mängd åt gången. Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt. Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.

Aioli

  • 3 Ekologiska Äggulor
  • 3 klyftor Vitlök
  • 1½ dl Kallpressad Olivolja
  • 1½ dl neutral Rapsolja
  • ½ pressad Citron
  • 1½ -2 krm Havssalt med örter

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en skål.

Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syran och sältan.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Print Friendly

Kommentera