Fyll skafferi och kyl med bra basvaror – Snabbguide!

Nytt år, nya vanor? Här kommer lite tips på basvaror att fylla dina förråd med.

Skafferi 
Hela linfrön
Fiberhusk
Psylliumfrön
Sesamfrön, svarta och vita
Pumpakärnor
Melonkärnor
Kokosflingor
Makrill i tomatsås (utan socker)
Tonfisk i vatten (oljan är tyvärr ofta skräpolja)
Torkade rökta köttchips
Passerade tomater
Kokosmjölk extra krämig
Olivolja & Rapsolja
Vinäger i olika former
Kryddor alla sorter utan glutamat
Buljong utan glutamat
Ev. Omega 3, magnesium, selen
Kokoschips
Nötter i alla former
Mandelmjöl
Kokosmjöl
Mandelsmör, vitt
Mörk choklad minst 70%
Vaniljpulver
Gelatin
Ev. stevia

Kyl
Grönsaker
Kött, fågel, fisk
Ägg
Sill
Kokosfett
Smör & Bregott
Turkisk eller Grekisk yoghurt
Vispgrädde
Crème Fraiche
Ost ex, hårdost, brieost, parmesan, fetaost, mozzarella, hallomi
Keso naturell
Lime & citronsaft
Soja utan tillsatt socker
Dijonsenap
Soltorkade tomater
Oliver
Majonnäs
Aioli
Ajvar Relish

Frys
Kött, fågel, fisk
Grönsaker
Wok blandningar
Riven ost
Hamburgare (av god kvalité)
Laxburgare (hemmagjorda)
Kycklingbullar
Fröbröd
Bär (om du kan hantera det)
Egen glass (om du kan hantera det)

Saknar du pannkaka? Inga problem. Här kommer mitt godaste snabbrecept.

  • 1 person
  • 2-3 ägg
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk fiberhusk
  • lite vanlijpulver eller kardemumma
  • Smör att steka i

Blanda allt i en bunke och stek små pannkakor i smör i stekpannan. Servera med creme fraiche eller vispad grädde.

 

Print Friendly

7 thoughts on “Fyll skafferi och kyl med bra basvaror – Snabbguide!

    1. Ingela Jönsson

      När det gäller köpebuljong får man välja mellan pest eller kolera, antingen är där maltodextrin eller annat socker/stärkelse i (hydroliserat veteprotein eller något annat konstigt namn - tillverkarna vet att konsumenter vill ha ren mat så nu uppfinner de nya namn på sina ingredienser).

      Exempelvis säljer Biofood en buljong som "Jäst & sockerfri buljong" , ca hälften av denna buljong består av maltodextrin/majsstärkelse = socker....så är det med de allra flesta buljonger tyvärr.

      Många rekommenderar Renee Voltaires ekologiska lantbuljong men den innehåller ganska mycket råsocker. Jag har hittat EN buljong som är garanterat socker/stärkelsefri (men den innehåller naturlig jäst så om du har Candida är inte den heller bra) det är en ekologisk buljong i tärningar, jag har den i min butik så nu blev det reklam, men det är alltså hit mina egna sökningar har nått när jag försökt hitta ett vettigt alternativ.

      Soja finns det nog ingen att rekommendera, men om man inte är jättestrikt kan man väl smaksätta med lite soja någon gång ibland.

      Hälsar Ingela Jönsson på LCHF-butiken

  1. Anna

    Hela linfrön
    Psylliumfrön
    Sesamfrön, svarta och vita
    Pumpakärnor
    Melonkärnor
    Kokosflingor
    Torkade rökta köttchips (Va fan då BASVARA? Det är snacks!)
    Kokoschips (Också snacks)
    Mandelsmör (För vissa bakverk men knappast en basvara)
    Mörk choklad (Godis är inte en basvara)
    Gelatin (Till godis - inte en basvara)
    Soltorkade tomater (Används till en maträtt av tusen - knappast en basvara)
    Aioli (trams att ha när man har majonnäs. Blanda med vitlök och tadaa.)
    Ajvar Relish (används mycket sällan)
    Egen glass (är efterrätter basvaror???)

    Det där är inte basvaror, det är tillbehör som är trevliga att ha. Vi som lever på existensminimum behöver knappast lära oss att man behöver ha köttchips för 400:-/kilot hemma jämt. Det är både lögnaktigt och taskigt. 🙁

    För övrigt älskar jag bloggen och andra inlägg.

Kommentera