Nyårsmeny

I årets sista skälvande minuter, bjuder jag på en riktigt läcker Nyårsmeny. Alla tre rätter går att förbereda i god tid innan middagen, så värdparet också kan njuta av middagen.

Omeletterullen till förrätten går fint att fylla med t.ex laxmousse, skagenröra eller renstek i pepparrotsgrädde om du inte vill ha den vegetarisk.

De är också suveräna att ta med som utflyktsmat, fint för skidturerna på det nya året.

Fisksoppan kan Du göra iordning dagen innan och bara värma och tillsätta fisken, precis innan den ska serveras.

Desserten kan också stå klar i kylen sen dagen innan. Alla recept är enkla att dubbla om ni blir fler på festen.

Gott Slut och ett riktigt Gott Nytt LCHF-år.

Omelettrullar med valnötsfyllning

Omeletterullar med Valnötsfyllning

Omeletterullar

  • 1 Ekologiskt Ägg
  • 3 Äggvitor, självklart Ekologiska de med
  • 1 dl Grädde
  • 1 msk Psylliumfrön
  • 1 krm Havssalt

Valnötsfyllning

  • 10 grovhackade Valnötskärnor
  • ½ dl Äpple i små tärningar
  • ½ dl Purjolök i lika små tärningar
  • 1 dl vispad Grädde
  • ½ dl Majonnäs
  • 1 tsk Fransk Senap
  • Havssalt och nymald Vitpeppar

Vispa ihop äggsmeten i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme. Stek som tunna crèpes i en liten teflonpanna. Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.

De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar.  Jag fick 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.

Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten. Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.

Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt. Garnera med röd Paprika, Gräslök och Gurka.

Saffransdoftande fisksoppa

Saffransdoftande Fisksoppa för 4

  • 2 Öringar på ca 250 gr st eller
  • 400 gr Laxfilé
  • 2 tsk Citronsaft
  • 4 dl Grädde
  • 2 dl Fiskfond
  • 6 Champinjoner
  • 10 cm skivad Purjolök
  • 1 Morot i stavar
  • ½ röd Paprika i strimlor
  • 3 msk Smör
  • En kuvert Saffran
  • 1 tsk Ekologiskt Buljongpulver
  • Havssalt och nymald Vitpeppar

Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar. Pressa citron över och salta lätt. Låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter. Rör ner morotstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjon. Smula så ner saffranstrådar och blanda om. Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.

Koka upp och låt småputtra i 30 minuter. Blanda ner fisken försiktigt och låt sjuda ett par minuter.

Hallonfromage

Hallonfromage 4-6 port

  • 2 dl frysta Hallon
  • 2 dl Grädde
  • 2 Ekologiska Ägg
  • 1 msk flytande Honung eller Sukrin
  • 2 Gelatinblad
  • 1 tsk pressad Citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter.

Dela gulor och vitor i två bunkar. Blanda gulorna med honungen och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan Du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén. Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små mockakoppar eller i små, fina glas. Ställ i kyl att stelna nån timme. Servera vispad grädde till och gärna lite hela bär.

 


När Birgitta Höglund inte skriver här, skriver hon på birgittahoglundsmat

Print Friendly

4 thoughts on “Nyårsmeny

  1. Pingback:

  2. Eva Ohlsson

    Hej!
    Jättefin hemsida! Kanon att få så mycket information samlat på ett enda ställe! Ett stort lycka till!
    Om det är möjligt vore det toppen om det går att göra varje recept i ett utskriftsvänligt format, d.v.s. att det finns en "skrivutknapp" vid varje recept.

Kommentera