Lyonsallad

 nya maskrosblad, en hel skål. Du kan också blanda dem med lite kirskål eller olika sallader från butiken, gärna lite beskare sorter, och rucola.

 150-200 gram bacon

 1-2 dl hemlagad majonnäs (1 ägg, 1-2 dl gul olivolja eller rypsolja, en nypa salt, 1 tsk senap, 1 tsk vinäger)

 1 dl crème fraiche

 1-2 tsk senap

 salt, peppar

 4 ägg

 

Gör först majonnäsen: Knäck ägget i en smal skål som stavmixern passar i. Tillsätt 1 tsk senap och 1 tsk vinäger. Stavmixa. Fortsätt stavmixa medan du häller i olja i en tunn stråle tills konsistensen har blivit som majonnäs.

Blanda majonnäsen med 1 dl creme fraiche. Smaka av med mera salt, peppar, senap och vinäger.

Riv bort alla eventuella mjölkiga bladnerver från maskrosbladen. Är de riktigt små behövs det inte. Se bara till att de är rena och torra och lägg i en stor skål.

Stek baconremsorna knapriga på låg till medelhög värme. Det tar en god stund, men är värt det. Lägg dem sedan på ett papper som får suga upp extra fett. Skär dem sedan i strimlor.

Pochera de fyra äggen i lättsaltat kokande vatten så att vitan stelnar med gulan ännu är åtminstone delvis lös.

Blanda strax innan serveringen ihop bladen med baconet. Lägg de pocherade äggen ovanpå och häll såsen på överst (eller servera bredvid).

Detta recept kommer ursprungligen från en gammal fransk kokbok jag har i min kokbokssamling.

 

 

Finska recept från kostrådgivare Nina Westerback som gästade oss inför veckomenyn nr 13 

Print Friendly

Kommentera