Laxfilé i gräddsås med curry och banan

Ett laxrecept med en touch av Indiens spännande smaker. Bananen lyfter rätten så tål du sötman som blir och mängden kolhydrater så tycker jag at du ska behålla bananen i receptet. Naturligtvis kan du välja bara en liten banan, det räcker för de flesta av oss som sällan eller aldrig äter sött.

  • ½ gurka
  • 10 cm purjo
  • 2 små bananer (eller 1 stor)
  • 2+2 msk smör
  • 4 skinn och benfria laxfiléer à 125 gr
  • 1 msk buljongpulver (utan socker eller
  • glutamat)
  • 1 msk curry
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • salt och peppar

Tillbehör

  • 4 msk pumpakärnor
  • 1 gurka
  • 1 paket cocktailtomater
  • hackad persilja

Skär gurka och purjo i grova strimlor. Dela bananerna i fyra delar på längden, skär sen i små tärningar.

Stek laxen i 2 msk brynt smör, en minut på var sida. Sänk värmen och stek ytterligare några minuter. Krydda med salt och peppar.

Bryn resterande smör i pannan och fräs banan, purjo och gurka. Krydda med salt, peppar, buljongpulver och curry. Currysmaken kommer fram mer när den får brynas i smör en liten stund.

Häll på crème fraiche och grädde, koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter. Späd med lite mer grädde om såsen blir för tjock.

Fördela såsen på 4 tallrikar och lägg laxfiléerna mitt på. Garnera med pumpakärnor, gurka, cocktailtomat och persilja.

Detta kan du förbereda: Skär gurka och purjo.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bidrag till veckomenyn från Anna Hallén 

 

 

Print Friendly

Kommentera