Grisbog i ugn med stekta maskrosknoppar och smörkokt timjanmorot

 Ca 1 kg grisbog eller annan grisbit, t.ex. från ryggen, som har både ben och fettrand
 10 nejlikor
 2-3 lagerblad
 salt, 10-15 hela pepparkorn
 en matsked honung
 2-3 matskedar pressad citron
 1-2 dl maskrosknoppar (plocka sådana som är nära markytan, inte på långa skaft, och knip bort allt av skaftet för det innehåller besk vit saft)
 smör att steka i
 2-3 medelstora morötter (eller två knippor nya morötter)
 ca 100 gram smör
 ett par skedar av köttets kokvatten
 en stor handfull färsk timjan eller persilja

Lägg grisköttet att koka i en kastrull så att vattnet nätt och jämnt täcker köttet. Lägg i nejlikor, lagerblad, salt och pepparkorn. Koka köttet i 1,5-2 h.

Mot slutet av koktiden, rör ihop honung och 2 msk citronsaft i en liten kastrull och koka det tills det precis börjar tjockna, det tar några minuter. Bred ut denna glasering över det kokta köttet som du först låtit rinna av och lagt i en ugnsfast form. Lägg köttet i 175-200 grader varm ugn för ca 10-15 minuter tills det fått lite färg.

Skiva morötterna. Ifall du har nya morötter skär du bara bort blasten och kanske halverar morötterna. Fräs moroten i smöret och häll på 2-3 skedar buljong från köttkoket. Låt puttra sakta – för gamla morötter 15-20 minuter, för nya räcker 5-10 minuter. Servera med finhackad timjan eller persilja.

Fräs maskrosknopparna i smör på låg värme i ungefär 4-5 minuter. Krydda med nymald svartpeppar och lite pressad citron.

Köttet kan kokas på förhand. Då tar det bara en halv timme att tillreda hela rätten.

 


Finska recept från kostrådgivare Nina Westerback som gästade oss inför veckomenyn nr 13 

Print Friendly

Kommentera