Köttfärspizza

Pizzabotten

  • 1 kg nötfärs av gräsbetesdjur
  • 2 ekologiska ägg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk havssalt
  • 2 tsk Worcestersauce
  • 2 tsk hackad timjan
  • Nymald svartpeppar

Riv vitlökskyftorna fint. Blanda färsen med alla övriga ingredienser i
en bunke. Knåda alltsammans ordentligt med händerna tills det blivit
väl blandat. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut
köttfärssmeten i ett jämnt lager över hela bottnen. Förgrädda
köttfärspizzabotten på 225° i 10 minuter. Täck med tomatsås, som
Du gör enkelt på det här viset.

Tomatsås

  • 4 tomater
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl kallpressad olivolja
  • 1 tsk finhackad chili
  • 2 msk rödvin
  • 1 tsk Worcestersauce
  • 1 tsk balsamvinäger
  • havssalt
  • 2 msk hackad oregano och
  • persilja

Skär tomaterna i små tärningar. Riv vitlöken fint och hacka löken.
Fräs lök och chili i oljan utan att ta färg, tills den mjuknat. Rör ner
tomaterna och smaksätt med vin, såser, salt och peppar. Låt koka på
medelvärme tills det mesta av vätskan kokat bort. Ta från värmen
och rör ner örtkryddorna. Bred tomatsåsen över köttfärsbotten,
lämna en liten kant runtom.

Fyllning

  • 2 paket fetaost
  • 1 fint skivad rödlök
  • 1 dl små, kärnfria
  • kalamataoliver
  • 2 dl riven gräddost

Pizzasasallad

  • 0,5 liter finstrimlad vitkål
  • ½ röd paprika
  • 3 msk kallpressad olivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • havssalt
  • svartpeppar

Börja med en halv liter finstrimlad vitkål. Den är enklast att strimla med
osthyveln. Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en
minut. Strimla ½ röd paprika och blanda en Vinaigrette på 3 msk
kallpressad Olivolja och 1 msk vit Balsamvinäger. Blanda alltsammans till
salladen i en bunke, krydda med Havssalt och Svartpeppar efter smak.
Kyl en stund innan serveringen.

Detta kan du förbereda: 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bidrag till veckomenyn från Birgitta Höglund

 

Print Friendly

Postad i Reflektioner den av .

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

Kommentera